NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Månen är aktuell i dagarna då det var fullmåne i går och dessutom en liten månförmörkelse. Tyvärr var jag inte på hugget och fångade det hela, men i kväll tänker jag mig ut :-)  Väderprognosen ser lovande ut och jag har gjort de nödvändiga beräkningarna för månens position vid dess uppgång. Detta då jag vill fånga månen på en viss plats i ett speciellt utsnitt av landskapet. I sådana här sammanhang tycks himmelsobjekten skena vilt över himlen likt galopperande gnuer. Det gäller att allt är förberett, man får bara en chans på motivet. Trotts att man vet vid vilken tidpunkt bitarna faller på plats, är det kritiska momentet kort och det gäller att befinna sig på precis rätt plats med grejorna riggade. 

Men det hela är ändå lite av ett lotteri, det kan dölja sig osynliga och avlägsna moln nere vid horisonten som skymmer månen. Himlen kan tyckas helt klar, men moln kan ändå finnas där. I kväll blir det spännande att se om allt faller på plats :-)

Visningar: 262

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Ulf Jonsson den 27 April 2013 kl. 8.15
Visst är det så. Förra fullmånen hade jag förberett och befann mig på isvägen ute i skärgården. Trots det missade jag första exponeringen pga att jag spanade några grader fel. Lärpengar!
Kommentar av Mattias Myrnäs den 26 April 2013 kl. 11.37

Cyklade hem från ett möte igår kväll och fick syn på månen som precis steg upp över trädtopparna, så jag cyklade till första bästa plats för att snäppa några bilder innan månen miste sin snygga röda färg. Resultatet blev som kan förväntas utan förberedelser eller stativ, men månen var vacker i sin röda skrud.

Håller med dig om att det är lite av ett lotteri, även när en har gjort alla förberedelser som går.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor