NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Ah, äntligen en kväll med hyfsat lite moln!! Jag är som en brandman säger min fru, ständigt klar att rycka ut :) ! Så igår var det bara att packa bilen full och sticka ut en bit västerut från Skellefteå.

Planen var att testa min gamla Sony A7II-kamera, men monterad på HEQ5-monteringen ist för Skywatcher Adventurer Mini (SAM). Visst, Sony är långt ifrån nån astrokamera men det är kul att testa.

Blev en hel del bilder mot Andromeda-området med ett Samyang 85mm med olika inställningar, men har inte kollat resultatet än.

För då kvällen var klar, trodde jag, upptäcker jag att Orion dykt fram bakom molnbanken i söder så det var ju bara att fota, med ett Samyang 14mm. Orion är väl bland det häftigaste man kan se, och jag fick med rätt mycket, Sirius nere bland molnen, Orion, Oxen/Hyaderna, Plejaderna och Mars uppe till höger.

Sen, när jag vänder blicket mot norr har ett norrsken börja fladdra så det var ju bara att fortsätta, även nu med Samyang 14mm.

Så det blev en lyckad kväll, visst inget deep sky eller liknande men nog är det häftigt att fota himlen mer traditionellt också!

Visningar: 58

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Michael Holmgren den 5 Februari 2021 kl. 18.13

Riktigt härligt norrsken. Nu njuter vi av hela tre nätter i rad med lovande förutsättningar :D

Kommentar av Ulf Jonsson den 5 Februari 2021 kl. 14.36

Vi slarvade ju bort detta. Det var fint över sjön här hemma men svårt att få någon bra fotovinkel så vi körde 5 km till en annan plats. När vi kom fram var det hela över :(

Kommentar av Arvid Emtegren den 5 Februari 2021 kl. 4.35
Det är rätt Håkan, färgspakarna är till för att dra i. Fina bilder, och alltid kul att höra berättelsen bakom.
Kommentar av Håkan Wahlberg den 4 Februari 2021 kl. 20.19

Tack Per! Hehe, jo nog har jag dragit lite extra i färgspakarna, ville öka kontrasten mellan snö och moln lite. Det är väl ungefär som då du och Arvid håller på med Hubblepaletten, eller liknande :) !

Kommentar av Per Johansson den 4 Februari 2021 kl. 18.28

Snygga bilder båda två!!!

Först när jag såg Orionbilden tänkte jag att nu har Håkan snubblat på färgbalansvredet - allt är ju grönt - men sen såg jag norrskensbilden så då blev det uppenbart. Länge sen man såg ett sådant sken. Ulf varnade mig att det var sken på G och jag åkte ut åt andra hållet från Schtaan, mellan Stackgrönnan och Örviken. Men då hade skenet övergått i ett grå/grönt slask. Jag knäppte oxå en bild på Orion men utan drivning.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor