NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Antar att säsongen är över för de flesta av oss, så jag är lite nyfiken på vad ni gör nu.
Hur fördriver ni sommarens ljusa period :) ?

Håller ni på med underhåll av alla grejor? Jagar ni nya prylar på nätet att inhandla? Fotar ni solen?
Planerar ni kommande säsong, vad som skall observeras/fotas och när och hur? Rekar nya observationsplatser? Eller plockar ni helt sonika fram fiskespöet och struntar i allt som rör himlavalvet tills mörkret åter faller?

Själv fick jag nyss hem en ny fokuserare till mitt Skywatcher 80ED, tycker den befintliga blev lite "slirig" och svår att justera. Den nya från Teleskop Service hoppas jag är bättre. Dessutom kan den roteras 360 grader och har en indexskala som underlättar grovfokuseringen. Sen kollar jag på en reducerare plus lite filter som skall passa min ASI 294MC-kamera.

Bygger även om min laptop & Raspberry PI-miljö (Kstars/Ekos/indilib) så den förhoppningsvis blir mer effektiv. Regniga dagar skall jag även gå igenom vinterns bilder ett varv till och städa och försöka förstå varför så många blev dåliga. Och planera nya targets för vintern!

Var ute för några veckor sen och skulle fota supermånen då den dök upp ute vid Bottenviken. Allt klart, väntade, men tyvärr för mycket moln i vägen. Men om inte naturen vill ställa upp får man göra som bildkonstnären Erik Johansson, fixa det själv. Så jag fotade helt sonika en jordglob hemma och la till den i bilden. OK, inte Erik Johansson-kvalitet direkt men det är kul att testa:

Dessutom, får se fram emot en helg i Umeå och träffa några av er igen, bara hålla tummarna att COVID-19 lugnat ner sig tills dess.

Visningar: 87

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av Per Johansson den 11 Maj 2020 kl. 22.39

Intressant tråd detta!

Själv har jag tre sommarförbättringar: 

1) Ett teleskop bättre anpassat till den höga upplösningen på ASI183, dvs med kortare brännvidd, högre ljusstyrka och bättre fokuserare än vad jag har nu på min 23 år gamla refraktor. Inköp blir kanske inte förrän i vinter men planerna smids.

2) Göra nåt åt blåsten på min obsplats bakom huset eller byta obsplats. Som för Arvid är det inte bara astronomiska överväganden som behöver göras... 

3) Få Samyang 135 att funka med astrokameran: filter måste in i strålgången och ev bättre fokusmekanism.

Kommentar av Michael Holmgren den 11 Maj 2020 kl. 17.07

Jag rekar alltid nya platser varje gång jag ska någonstans :)

Inköpslistan är alltid under processande och till hösten vankas bla en hyperstar till C8an så jag också blir en del av Team F2 (eller 1.9 i mitt fall).

Inget av mina uppsättningar är lämpligt för en fullformatssenor och jag var sugen på en Canon Ra, men den där prislappen kan jag inte förlika mig med utöver en hel del andra (frånvaro av) funktioner på den.

Just nu lutar det åt en Nikon D780 som jag troligen full spectrum modar efter en säsong då jag först ska prova wide field på vintergatan samt norrskensfoto då jag inte har en systemkamera än. Nikon kanske hakar på Canon och smygsläpper en renodlad efterträdare till D810a då jag helst skulle se D780's funktioner på en spegellös kropp vilket inte Z6 riktigt lever upp till och Z7 är lite over the top i både funktion och pris.

Vad gäller till hösten så ser det dystert ut för NSP då inget talar för att covid-19 kommer avta, utan att det väntas en andra våg istället och vi kommer vara styrda av hur lärosäten tillåts vara öppna eller inte. Vill vi ses i alla fall under egna/enklare former en weekend så går det självklart att ordna.

Kommentar av Håkan Wahlberg den 11 Maj 2020 kl. 15.59

Roligt att höra från några av er, kan tänka mig att alltid finns ideer.

Simon: Jag är i stort sett nöjd med min Skywatcher Evostar 80ED, bortsett från då fokuseraren. Det går att ställa in spänningen (tension) men det görs med insexskruv på undersidan, lite pilligt i mörkret. Hoppas den nya blir bättre.

För övrigt, ingen triplet APO utan en dubbel men absolut prisvärd för fotografering som jag enbart har den till. Skall köpa till en reducerare för att minska brännvidd och f-talet. Finns många fina bilder på astrobin tagna med den så misslyckas man så är det inte skåpets fel!

Kommentar av Arvid Emtegren den 11 Maj 2020 kl. 12.29

Det brukar ju inte direkt vara brist på icke astronomirelaterade saker att göra under sommaren, men lite tanke kommer man nog att ägna åt kommande säsong.

Jag skulle vilja prova att fota solen i sommar. Nu är mitt solteleskop kanske lite pluttigt för det egentligen, men jag har i alla fall provat att det går att nå fokus med min guidekamera.

Jag tycker att guideteleskopet som jag använder till RASAn är lite kort med tanke på guidekamerans ganska stora pixlar, så projekt nummer två är att byta till ett lite längre skåp. Jag väntar på ringar, sedan ska det monteras.

Tredje projektet är en extern elektrisk fokusmotor för objektiv. Jag har bara testat att fota med mitt 70-200/2.8 en gång, och tyckte det var hopplöst svårt att hitta fokus. Dessutom drev det iväg, antagligen med hjälp av gravitationen. Alla delar finns hemma, ska bara skruva ihop det någon dag. Med en arduino skulle väl autofokus kunna gå att få till också, men det känns som att det behövs mycket regn i sommar för att det ska bli av.

Jag funderar även på att byta laptop till en äldre maskin som ändå ligger i ett skåp och dammar. Allt astrorelaterat ligger i en virtuell maskin, så ett byte av hårdvara bör gå smärtfritt på några minuter.

Mono är något jag skulle vilja prova nästa säsong. Det är väl inte så mycket sommarprojekt över det, mer att slanta upp för kamera och filter. Får se om det blir av.

Ett projekt som nog tyvärr inte blir av i år är en permanent pir på tomten. Gärna med någon form av väggar och tak då som vind- och väderskydd. Delvis sitter det fast i placeringen. Den av mig föreslagna, mitt på gräsmattan, orsakade inga omedelbara hurrarop bland övriga familjemedlemmar senast det diskuterades.

Trevlig sommar!

Kommentar av Simon Holmberg den 11 Maj 2020 kl. 6.40

Bilden får mig att tänka på dödsstjärnan från stjärnornas krig :)

Jag har börjat titta på ett nytt teleskop, ett liknande som du har faktiskt. Så jag hör gärna dina tankar om det både visuellt (om du använder den till det) och fotografiskt. 

Sedan kan det bli att bygga en batterilåda utfall man släpar allt till skogen nån gång. En PoleMaster ska i alla fall inhandlas mot hösten, så min gamla laptop tänkte jag omformatera och göra till en "astrodator". Sen ska jag göra precis som du och gå igenom all data och försöka göra om bildbehandlingen på dom jag inte riktigt blev nöjd med. 

Jag har även kikat på saker som behövs till att börja fota planeterna men jag tror jag senarelägger dom planerna eftersom Saturnus och Jupiter ligger så lågt och illa till under nästa säsong.

Planer finns även på ett slags uppfällbart observatorium som ska fungera som ett vindskydd dit jag kan dra en skarvsladd. Något jag kan sätta upp mitt på gräsmattan under hösten och plocka ner till våren. Jag vet att det finns att köpa olika modeller i plast som lämpar sig bra men jag tänkte försöka komma billigare undan. Så om någon har något tips är det välkommet! 

Det finns så mycket man vill köpa och sätta klorna i men man ska ju ha råd med mat också. 

Trevlig sommar på er!

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor