NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Värmland Star Party är igång. Det var en klar och fin kväll igår men framåt midnatt drog stora molnflak förbi och de flesta gav upp. Idag är det föredrag och tipspromenad sedan hoppas vi på en klar och fin kväll till. Vissa såg svagt norsken lågt i norr igår. Det lär ha varit bättre hema.

Visningar: 125

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Tomas Wikander den 7 Mars 2011 kl. 8.53
Hej,

trevligt att träffas! Hoppas att hemresan avlöpte väl. Jag fick inte tillfälle att säga tack och hej. Jag åkte tidigt på söndagen på grund av havererad nattsömn och tyckte det var bättre att köra hem innan den stora sömnsläggan slog till. Det är väl åldern, för några år sedan hade man väl varit kvar till stängning...

Det var min första astroträff, men det blir inte den sista! Intressanta föredrag och trevliga medamatörer. Obsandet mellan lördag och söndag var riktigt bra, man hann se mycket. Det var kul att prova andra teleskop också. Önskelistan blir bara längre och längre...

Klara skyar!
Tomas Wikander
Borlänge
Kommentar av Göran Fredriksson den 6 Mars 2011 kl. 20.51

Det låter som om det var en kanonträff!

 

Kommentar av Ulf Jonsson den 6 Mars 2011 kl. 16.55

Både värmlänningarna och himlen levererade. En trevlig träff med ca 75 deltagarei. Vädret på lördagkvällen blev ännu bättre.

Det började med en intensiv jakt på nymånen, lågt över horisonten i väster, mellan resterna av dagens moln. Kl 1811 upptäckte Börje den med sin 6" refraktor. Det var enormt vackert. En så smal skärva av ljus har jag aldrig sett på himlen. Det påminde lite om kanten på en guldring, lite avhuggen på ena sidan. Ett par minuter senare hittade jag den med min 10x50 kikare och snart var vi 6-7 st med kikare som stod och skrek allt eftersom den kom och gick mellan de sista moltussarna, för att till sist, likt en gyllene båt sjunka ner bland trädtopparna och försvinna. Alla var mycket nöjda för att ha fått se en nymåne som var mindre är 24 timmar gammal. Inte så lätt eftersom den är väldigt ljussvag och dagsljuset fortfarande är starkt efter den nyss nedgångna solen.

Sedan fortsatte observerandet. Allt mellan horisonten och zenit studerades. Vissa (bl a Anders W) lyckades se Hästhuvudnebulosan visuellt med stor-Dobson. Förhållandena var mycket bra och någon fastställde gränsmagnituden till 6,5. Jag avbröt strax före midnatt (pga en lång hemresa idag söndag) medan Anders var kvar ute till kl kl 03.

 

Tack Värmlänningar och alla andra. På återseende.

 

/Ulf J.

Kommentar av Per Johansson den 5 Mars 2011 kl. 20.48
Tack för rapporten! Skulle vara kul att vara där. Hoppas himlen levererar!

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor