NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Behöver tips på fältmässiga och bra stjärnkartor. Gärna något som passar en nybörjare men som går att växa i.

Visningar: 813

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Fältmässigheten gör frågan lite kinkig. Jag har flera olika böcker och kartor som fungerar bra hemma på skrivbordet. Små böcker är bra att ha i fält men blir svårlästa i rödljus. SkyAtlas 2000.0 finns som lösa blad och som bok (ca A3-format) med mjuka pärmar. Den brukar jag ha med ut.
Jag är ju lite bokoman så du kan ju få kika på de jag har innan du beställer. De flesta måste man ju skicka efter.
/Ulf
Jag såg att sky atlas 2nd edition med laminerade blad fanns att köpa, det verkade vara intressant
Hej!

Jag kan rekommendera: "Pocket Sky Atlas" från en av Sky & Telescopes redaktörer.
Den är i storlek drygt hälften av A4, laminerade blad och ett ovanligt smart upplägg på kartorna. 80 sidor plus extra "djupa" sidor för Virgo och Orion. Dessutom är den billig, ca 130kr. Förr skrev jag alltid ut kartor från Sky Map men det har jag slutat med för denna atlas räcker nästan jämt plus att den alltid ligger med i okularväskan.
Jag fick tipset av Urban Karlberg - tack Urban!

/Per
Tack Per för detta tips!

Jag beställer den från Bokus på en gång!

Länk till Bokus:
http://www.bokus.com/b/9781931559317.html?pt=sessionClick
MVh
Göran
Ja, den är behändig, men jag retar mig lite på att den går i nord-sydlig riktning. Det känns "fel" på nåt vis. Jag plockade ur södra stjärnhimmeln ur min, då blev den dessutom 30% tunnare;-)
/Ulf
Bra ide'!

/Per
Jag brukar alltid beställa mina saker från utlandet då det oftast är billigare (frakten från England brukar oftast vara mindre än hälften av vad posten tar för ett inrikes paket). Men var jag än letade så var litteratur mycket billigare i Sverige. Anledningen är momsen, i vanliga fall är den 25% på vanliga varor men på böcker är den 6% och det gäller även frakten på böckerna! 25% moms på fraktkostnaden av tex en ficklampa men bara 6% för boken/kartan.
Ett tips bara...
Jag har lagt in ett exempel på hur jag brukar göra på:
forum/categories/utrustningar-tips-och-ideer/
Synpunkter?
/Ulf
Herald-Bobroff Astroatlas är en förträfflig, men stor, stjärnatlas som klarar fukt utan problem (bladen är gjorda av en pappersliknande plast). Se tråden "Fältmässig karta", http://nsaaforum.ning.com/forum/topics/faeltmaessig-karta

Tyvärr är även den andra upplagan slutsåld från förlaget, men de planerar visst (se på Cloudy Nights) att ge ut en tredje upplaga.

http://www.heraldbobroff.com/

/Per S
Betydligt enklare, kompaktare och billigare är boken
Stjärnhimlen - en utförlig astronomisk guide, ISBN 3-8290-5507-2.

Bokens första halva (drygt) handlar om astronomi och amatörastronmisk utrustning, men enbart stjärnhoppningskartorna i den andra halvan gör boken värd att införskaffa:

Kartorna täcker 20 områden, de nästan alla synliga från oss långt uppe på norra halvklotet. Varje karta täcker ett område på 20x30 grader och ligger på ett uppslag i boken, och sen följer ett till två uppslag där de mest intressanta objekten (för en visuell observatör) finns beskrivna, samt med en symbol som anger om man kan se objektet med blotta ögat, med en vanlig fältkikare eller om det krävs ett teleskop.

Mitt exemplar av boken är tryckt 1998. Kartorna är förstås lika giltiga nu som då, och av innehållet i övrigt är det egentligen bara avsnitten som handlar om astrofoto och datorstyrning som är lite föråldrade (båda är mycket enklare och billligare nu än vad de var 1998). Trots att boken är utgången är det ganska lätt att hitta den, antingen på någon av de stora bokreorna, eller via ett antivariat (sök på nätet, http://www.antikvariat.net/svenska.cgi). Räkna med ett pris på drygt hundralappen, det är den tveklöst värd.

Omslaget ser ut som bilden L_Stjärnhimlen - omslag.JPG

/Per S
Bilagor:

Har blivit less å leta fältmässiga kartor så jag har gjort egna med skärmdumpar från astroprogramen skrivit ut och laminerat dom slagit hål och satt ihop dom med nyckelringar.

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor