Tänkte starta en gissatråd. Något kul att göra under molniga kvällar. Reglerna är enkla, en bild läggs upp där ett objekt är markerad, den som gissar rätt får lägga upp nästa bild. Hur svår man vill göra det är upp till var och en, var beredd på att ge ledtrådar om det är väldigt klurigt, t.ex. närmaste stjärnbild, tid, datum och väderstreck osv.
Ok! Jo, som lite kuriosa som jag hittade när jag började kolla lite närmare om solsystemets olika månar är att Saturnus har en måne som, i alla fall till utseendet, ser ut som Europa. Verkar vara lika isig och den har t.o.m. någon sort isvulkaner.
Ganska intressant!
Nu till den nya utmaningen:
Antagligen inte alls svår men även denna bild är hämtad från en måne i solsystemet, jag frågar som Simon;
Vilken måne och kring vilken planet kretsar den?
Själv tycker jag att denna måne verkligen är fascinerande, detta av flera orsaker som det kanske finns anledning att återkomma till.
Jag gissar på Saturnus mystiska svart/vita måne Japetus. Imponerande av dig Hans att klara TYC-stjärnan i M35 i en tidigare gissnings-bild. Får man fråga hur du bar dig åt för att klara den?
En gissning, vild sådan: Kometen Holmes, i närheten av Algol. Om det är det bör datumet ha varit 22/1 2008. Men jag kanske är helt ute och cyklar i halkan.
Ok, lite ledtrådar. På bilden ser man att den är från Slooh och deras 14 tummare, så objektet ser kanske lite större och mer strålande ut än man är van vid. Det är ett objekt i solsystemet.
Det torde vara Mars. Sökte på deras sida och hittade en bild som jag tror är denna. Den lades in 1/5 2008 så bilden måste vara tagen innan dess. Jag har försökt malla in en lämplig bakgrund i Starry Night utan att lyckas så måste bli tidpunkten skyldig. Jag kanske har missat något uppenbart?
/Ulf
Ja, Mars var rätt! Stjärnfältet var nog svårt att identifiera. Bilden är från 2008-02-26. Mars var då i Oxen, i närheten av 132 och 139 Tau. Den starkaste stjärnan på den är ca magnitud 7.5
M35 är en stjärnhop som jag tittade på ett flertal gånger under tonåren, det har inte blivit så ofta sedan dess. Men på den tiden hade jag ett ovanligt gott fotografiskt minne, så jag lärde mig mer eller mindre automatiskt hur olika stjärnområden såg ut (ganska detaljerat) när jag hade sett dem några gånger. Det var länge sedan jag förlorade den förmågan att lära nytt, men en hel del av de himmelspartier som jag lärde mig på den tiden minns jag fortfarande hyggligt. Så viss glädje av detta har jag fortfarande, t.ex. just i detta sammanhang!