NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Jag är inte nöjd med projektets resultat än men det som glädjer mig är att denna bild har märkbart mindre brus än mina tidigare bilder, visst jag är nästan uppe i 12 timmar men 7.5 av dom timmarna är data jag inte trodde va tillräckligt bra för att använda, verkar som att Siril staplar bättre än DSS och snabbt går det!! Fast skärpan är ju inte speciellt bra med tanke på att jag använder 3,75u pixelstorlek med data på upp till 3.39" i fwhm.

Tyvärr får jag beskära mer av bilden efter att Siril staplat eftersom jag inte hittar mosaik-alternativet som finns i DSS. Fast ser ju på sätt och vis bra ut?

Jag kan inte konsten att få ut datan utan att blåsa ut centrum men det kanske blir kul att lära sig hur man gör i framtiden.

Anledningen till att vissa stjärnor inte är runda men att andra är det beror på att den stora spegeln avslöjar hur atmosfären förvränger olika delar av fältet olika mycket, dvs bra seeing kan hända i en del av bildfältet men vara dåligt i hörnet t.ex. Det går säkert att gallra fram del-exponeringar där allt klaffar men då förlorar jag en stor del av exponeringstiden.

Plåtning i Nina
2 och 3 sekunders del-exponeringar
Velox 224C okyld planet/guide kamera
Gain 350
30" F/3.3
Servocat EasyTrack

Stapling i Siril
Bildbehandling i Siril och Gimp
Inga flats eller darks eftersom jag inte lärt mig kombinera datan från flera pass som är enkelt i DSS, men background extraction i Siril hjälpte mycket.

En intressant sak är att jag inte behövde justera färgmättnaden efter att ha sträckt datan, nu har jag skrivit så det räcker.. hoppas detta är intressant att följa och att det inte är störande att se M76 dyka upp hela tiden i flödet:)

Visningar: 43

Album: Astrofoto

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Gabriel Wiklund den 10 November 2022 kl. 11.43

Jajemen! Jaha det förklarar saken, trodde han fick fram halon med Ha-filter och 4-sekunders exponeringstid, det kanske man borde insett är omöjligt men det är resultatet som räknas och 30 sekunder är relativt kort det med.

Kommentar av Arvid Emtegren den 10 November 2022 kl. 11.31

Jag antar att du tänker på Łukasz bild. Han ser ut att ha använt lucky imaging för centrum, genom 4800 bilder med 2-4 sekunders exponeringstid genom RGBL-filter. Sedan har han kompletterat med traditionell deep sky, 500 st 30 sekunders exponeringar genom Ha-filter, för att få med halon. Bra blev det!

Kommentar av Gabriel Wiklund den 10 November 2022 kl. 8.59

Att med lucky imaging lyckas få fram yttre halot i M57 och samtidigt få fram Hubble - nivå av inre detaljer är nog det häftigaste och mest inspirerande jag någonsin sett!

Kommentar av Arvid Emtegren den 10 November 2022 kl. 8.53

Den här är det ju inget fel på heller. Den högra då, den vänstra är från Hubble.

Eller den här.

Kommentar av Gabriel Wiklund den 10 November 2022 kl. 8.48

Nu hittade jag bilden! Det är en användare på Astrobin som heter Exaxe som tagit den: https://www.astrobin.com/zj9mmu/?nc=user

Hans album är värt att kika på!!

Kommentar av Ulf Jonsson den 10 November 2022 kl. 8.40

Kan det vara den här bilden på M57 du tänker på?

https://www.astrobin.com/h1o9b2/?q=M57%20lucky%20

Kommentar av Gabriel Wiklund den 9 November 2022 kl. 16.08

Vad bra att jag inte delar i "onödan" det är ju lite nytt som sagt och svårt att veta vad andra tycker!

Tack för tipset, när jag hör AstroBiscuit tänker jag på en fenomenal lucky imaging bild på M57 som va utom denna värld! Den finns på Astrobin men minns inte vem som tog den.

Tack för råden om Siril, fotar faktiskt inte i .ser format det ska jag prova nästa gång! Javisst det går väldigt snabbt och är förvånad över hur ofta Siril uppdateras!

Kommentar av Per Johansson den 9 November 2022 kl. 7.36

Jag tycker det är fascinerande att följa, särskilt som du provar nåt nytt: deep sky lucky imaging med stort teleskop. Har du kollat på AstroBiscuit på youtube och webben? Han är djupt inne på detta.

I Siril kan man antingen stacka med script eller i menyerna. Om du har gjort darks eller flats sen tidigare kan du gå in i scripten och ta bort stegen för flats och darks och lägga in dom tidigare gjorda flatsen. I menyerna kan du först göra en master dark och master flat som du pekar ut varje gång du stackar. Fotar du i .ser format? Jag såg att Siril tar såna sekvenser direkt och inte behöver göra nån import.

Vad bra att Siril går snabbare! Jag är imponerad av Siril när det gäller snabbhet.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor