NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Bästa datan mellan 3 oktober och 1:a november från 10 kvällar i ett försök att tydligare få fram "svansen" klockan 12 i bild och "klon" som pekar åt höger klockan 18 i bild.

Jag va först inte nöjd med bilden eftersom bakgrunden inte är svart men jag har insett att det är så verkligheten ser ut, bakgrunden avger ljus och över 10 nätter är det dessutom olika från pass till pass.

På sätt och vis är det vackert med färg även i bakgrunden. Efter att ha tittat på andra bilder bland annat som Adam Block tagit med en 32" är det faktiskt vinröd/lila nebulositet till vänster om den ljusa stjärnan längst ner i bild samt ovanför ljusa stjärnan nere i höger hörn.

Jag är säker på 3 bakgrundsgalaxer i bild som jag kanske borde markerat.. misstänker åtminstone 3 till. Ifall någon är intresserad kan jag märka ut dem men har inte lyckats hitta någon information om dem.

Kamera: Omegon Velox 224 (motsvarar en ZWO ASI 224)
Teleskop: 30" F3.3

Använde Nina för plåtningen och DSS för stapling. Tog bärbara över 25 timmar att stalpa allt haha (!). Över 7600 2 och 3-sekunders del-exponeringar.

Efter stackningen gjorde jag följande:

Siril:
1. Crop.
2. Background neutralization.
3. Background extraction.
4. Color calibration.
5. Background neutralization.
6. Remove green noise.
7. Lätt Asinh stretch (bra för att bevara färginfo har jag hört)

Gimp:
1. Sträckte ut kurvan först för inre delen av nebulosan sedan yttre, därefter mättnad, nivåer och lite kurvor igen.
2. Vände och roterade bilden
3. Klart!

En sak jag märkt är att hur bilden ser ut i olika mobiler och dataskärmar är ett ämne i sig, exempelvis skiljer sig preferens i ljusstyrka för skärmen från individ till individ. Det är på sätt och vis olika bilder vi ser!

Visningar: 51

Album: Astrofoto

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Gabriel Wiklund den 8 November 2022 kl. 13.27

För skojs skull beslutade jag att slänga in allt under fhwm 11.3 (dvs 3.39") i Siril. Såg på en hemsida att under 4" räknas som "ok seeing" steget under "good seeing" som ska vara mellan 1" och 2". Pixlarna på kameran är endast 3.75u så det blir ju en översampling men ingen minns en fegis, eller alla minns en fegis som farsan brukar säga :)

Det blev hela 11 timmar och 51 minuters exponeringstid.. ofattbart att man lyckats få in allt inom en månad!

Jag misslyckades med att inte blåsa ut centrum, men blir ju kompromisser hur man än gör känns det som med mina begränsade kunskaper i bildbehandling.

Jag är i alla fall nöjd med att det är märkbart mindre brus jämfört med exponeringen under denna på 4.5 timmar. Resultatet är ju inte mycket att hänga i granen med tanke på nästan 12 timmar men då har jag ju ökat exponeringstiden med data jag inte ens tänkt använda till en början.

I DSS väljer jag mosaik i staplingen och då får jag med betydligt mer av bilden trots att roteringarna som klipper hörnen. I Siril hittar jag inga alternativ..(antar att det är problemet!?)

Aja nog med tjat och ursäkta att jag bombar er med bild efter bild på samma objekt! Tur att M76 inte fotas så ofta.


Kommentar av Gabriel Wiklund den 8 November 2022 kl. 13.02

0.3"/pixel stämmer. Det är första hösten jag mäter fwhm så det ska bli intressant att se vilka värden jag får för varje månad som går.

Kommentar av Per Johansson den 7 November 2022 kl. 22.23

Om jag inte misstar mig har din kamera/teleskop kombo 0,3"/pixel. 7 pixlar motsvarar 2.1" vilket är bra fwhm värden men som du säger har du potential att nå ännu bättre upplösning när atmosfären är givmild. 

Kommentar av Gabriel Wiklund den 7 November 2022 kl. 18.04

Här kommer resultatet från Siril, valde att stalpa 6144 del-exponeringar, ca 4.5 timmar. (FWHM < 9.15).

Dessvärre fick jag cropa mer eftersom Siril klippte mer än DSS.

Endast 211 del-exponeringar hade FWHM under 7.01

2319 st under 8.04

5692 under 9.03

Med andra ord finns potential eftersom seeingen kan bli bra mycket bättre än så. Skulle vara intressant att se 3-4 timmar med FWHM under 4! 

Jag jobbar vidare med projektet i jakt på bra seeing, förhoppningsvis kan jag hitta nätter som är så pass stabila att jag får runda stjärnor över hela fältet på tillräckligt många del-exponeringar!

Kommentar av Gabriel Wiklund den 7 November 2022 kl. 9.13

Kul att du tycker de :)
Mount Lemmons 
Schulman 32-tums RCOS teleskop är beläget ca 9000 fot över havet i Arizonas ökenklimat så seeingen, mörkret och transparensen där är nog väldigt bra jämfört med ett par mil väster om Kramfors dessutom har jag inte kunskapen i bildbehandling att bevara detaljerna i centrum på nebulosan, men å andra sidan är 5 timmar och 52 mintuer i F/3.3 samma som 25 timmar i F/7 som 32-tummaren är på. Röda nyanserna i bakgrunden kanske är svagt lysande gas trots allt?


Jag vet inte varför jag fastnat för DSS, men nu fick jag faktiskt inspiration att testa Siril nu när du skrivit, Siril är MYCKET snabbare!

Funderar på att först stapla 5h 52m (i Siril) sen gallra med FWHM ner till 4 timmar, eventuellt sänka mer för att se vad jag får.




Kommentar av Per Johansson den 7 November 2022 kl. 8.47

Intressant att följa utvecklingen av din bild!

Jämförde med Adam Blocks bild och du är på bra väg mot den:

Adam Block bild

Använder du nån gräns för FWHM när du stackar (jag har nog frågat förut...)? Vore intressant att veta hur pass bra stjärnor du kan få så man vet vad som är möjligt och vad man själv kan sträva mot :)

Varför stackar du inte i Siril när du ändå använder den för bildbehandlingen? Jag tror Siril är snabbare.

Kommentar av Gabriel Wiklund den 6 November 2022 kl. 21.25

Här är en version med brusreducering, unsharp mask, mindre sträckt och lite högre svartnivå (Gimp):


Kommentar av Gabriel Wiklund den 6 November 2022 kl. 17.47

Här har jag märkt ut 5 bakgrundsgalaxer som jag kunnat bekräfta genom att jämföra med Adam Blocks bild tagen med Mount Lemmons Schulman 32-inch RCOS teleskop

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor