NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Som en del av er hann uppfatta under NSP i Skellefteå så slog jag till på en större dobson. Jag en tid spekulerat runt någonting sådant och nu kändes tiden rätt då jag även har en plats att ha den på. 

En praktisk sak var att Astrosweden levererade paketet "när dom ändå skulle till NSP" 

Så före vi började på sönddag kom Christer förbi med ett litet paket. Nåja, lådan var stort som ett mindre kylskåp och vägde drygt 40kg. På första boxen kunde man läsa följande:

när man öppnat det möttes man av en likadan låda. Och när den öppnades hittar man första prylarna. 
Tusstuberna och en stång för att kollimera huvudspegen från framsidan. Lite udda men välkommen finess. 

När dessa var avlägsnade hittade man två lådor varav den ena var onödigt tung. 
Under dessa lådor fanns bågarna som spegellådan ska hänga i.

Vi öppnar den lättare lådan och där hittar man ett, liggunderlag? 

Liggunderlaget är skärmen mitt emot okularet. Enkelt å effektivt så jag klagar inte. 

under den ligger ringen med fokuserare och sekundärspegel. 

vad jag kunde se såg allt bra ut och fokuseraren löpte lätt och fint 

och till sist i botten på vaggan hittar man äntligen manualen ;-) 

då var den lådan tömd. I den betydligt tyngre lådan såg man inte något spännande när man öppnade.
Ett nytt lock fanns där under. Teleskopet är tänkt att packas upp och ner mellan gångerna och då har de satt ett transportlock på spegellådan. Öppnar man lådan hittar man lite mer förpackning med lite muttrar, batterihållare, sökare mm.
Då den var bortplockad hittar man själva huvudspegeln 40cm löften om djuprymd. 

Lite negativt att man inte hittar någon centrummarkering på denna stora spegel. Lite dåligt. 

På följande bild ligger hela lådans innehåll förutom vaggan 

På det stora hela såg det mesta bra ut. Enda som inte var bra var att rödpunktsiktet inte fungerade alls. samt att 2"-fokuseraren saknade en 1.25"-reducerare. 
Jag tog fram damsugaren och städade ur lite förpackningsdamm men hittade inte metallspån å annat som vissa youtubare hittat före mig. Dobsonskopet visade tydliga tecken på att ha varit ihopmonterat och varit uppställt en stund men det visar bara att nån har kontrollerat att grejerna sitter ihop som de ska. 
Nu blir det först att sätta en centrummarkering på huvudspegeln. Sen ska ett plywood-lock tillverkas som man kan ha över spegellådan när den inte används samt att jag ska göra en platta som hela teleskopet ska stå på. Orsaken är att jag tänker flytta på hela klabbet med en pirra. Att plocka isär det och sätta ihop det är inte min ide. 

(fortsättning KAN följa men inte säkert) 

Visningar: 567

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Per Johansson den 29 December 2018 kl. 23.23

Kul att ni fick lite riktig mörk himmel! Det var säkert en upplevelse med 16tummaren!

Kommentar av Urban den 29 December 2018 kl. 21.43

Så har jag, äntligen, fått en kväll under en anständig himmel (inte perfekt men bra nog) med Dobsonen. Nu börjar jag få lite vana å stätta ihop den och det tar betydligt kortare tid än jag trodde från början. Bestämde mig tidigt för att gå igenom "gamla M-objekt" så man får nått att jämföra med. Drog igenom M81, 82, 37, 32, 31, 110 denna kväll. Mest imponerad blev jag av 31 å 32-paret. M32 hade en vansinnigt ljus centralhop och M31 bredde ut sig över hela synfältet på 1.22grader. Dels var centralbulgen ljus men galaxen var väldigt hög/bred. Har nog inte sett den så utbredd tidigare. Och då var atmosfärens transparens inte helt perfekt. Vintergatan syntes tydligt men all metall på utrusningen isade ner under kvällen. Till sist fick vi bryta pga att sökare och Lisettes Cassegerein hade blivit ogenomskinlig. Spegeln i min dobson klarade sig från nedisning men lite snö låg på spegeln när kvällen var över. Men nöjda bröt vi för kvällen. 

Kommentar av Göran Fredriksson den 15 Oktober 2018 kl. 7.24

Låter som en häftig tub! Roligt att höra att allt verkar fungera bra, inkl ihopmonteringen!

Ser ju redan fram mot NSP-19 :D 

Kommentar av Per Johansson den 14 Oktober 2018 kl. 22.31

Jag var imponerad av vad vi såg för man ska betänka att Urban bor mitt i centrala Skeĺlefteå med maximal ljusförorening. Optiken verkar bra med bra fokuserare och den gick lagom tungt att styra.

Jag är oxå imponerad av hur snabbt Urban monterar och kollimerar den. Det kommer bli kul att titta i den under riktigt mörk himmel!

Kommentar av Urban den 14 Oktober 2018 kl. 21.01

Så var första titten under stjärnorna avklarat. Per kom på besök den stora dagen till ära. Obsplatsen kunde vara lite bättre än på baksidan av mitt hus i Skellefteå. Men syftet var att se hur väl man kunde få optiken att fokusera på stjärnor. Deepsky fick väl bli det man hittade. Nu var heller inte seenigen den bästa. I bland kan man se vintergatan rakt över huvudet men inte i kväll. 
Efter kollimering av teleskopet konstaterar vi att stjärnor blir mycket små när man fokuserar noga. Sen började vi leta upp lite olika djuprymdsobjekt. Av de vi hann gå igenom var väl Pacman- och Cirrus-nebulosan den största överraskningen. Vi hade satt på ett O III-filter men dessa nebulosor ska man inte kunna sen inifrån en stad. Men nu har vi sett dem ;-) M 27 och Ringnebulosan stod ut väldigt väl med O III och M 13 visade upp väldigt mycket detaljer. Allt tittades på med ett Hyperion 31 mm som jag köpte enkom till dobsonen. Men det är ett väldigt trevligt okular.
Ska bli väldigt intressant att ta ut detta teleskop till en mörk himmel. 

Kommentar av Ulf Jonsson den 10 Oktober 2018 kl. 16.14

En lite stege eller obsplattform kommer att göra det lättare att obsa nära zenit. Köpte en sådan för "korta" observatörer.

Kommentar av Urban den 10 Oktober 2018 kl. 11.24

har provat att ta ner den. ska öva på att sätta upp å ner den. Man blir säkrare för var gång. 
inte omöjligt att den får följa med ut på nått ställe. Baksidan har jag redan funderat på. Men det blev så mulet när jag tänkte tanken. å ser man på vädret de närmaste kvällarna så fungerar 16"-molnmagneten alldeles utmärkt. Söndag ser bra ut så då kanche. 

Kommentar av Per Johansson den 10 Oktober 2018 kl. 11.00

Ja du får prova utomhus på baksidan huset först. Kanske det är lättare än du trott och kan ta med den ut vid väl valda tillfällen.

Kommentar av Urban den 10 Oktober 2018 kl. 10.44

Har du testat att ställa upp astrofotoutrustingen inomhus i ett varm rum å dagsljus? Du gör det säkert under 15 min ;-) Men själva fotograferingen blir det inte så mycket med. 

Kommentar av Per Johansson den 9 Oktober 2018 kl. 10.51

15min var inte farligt, jag behöver 1,5h timme för att ställa upp astrofoto grejerna.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor