NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Välkommen till NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Har just tillbringat två timmar i observatoriet med att inreda, observera och provat lite foto. Allt gick bra utom fotograferandet. Problem med skärpeinställningen och vibrationer. En provisorisk uppställning av N11 med wedge kan vara orsaken.

Temperaturen var i början -18 C och sjönk efter hand och när jag avbröt efter 2 timmar var den -19,5 C. Observatoriet fungerade helt perfekt och N11 gick som en klocka. Kan bara konstatera att den som inte riktigt höll måttet var observatören. Nu ska det ju bli ännu kallare så det blir fler tillfällen till träning.

Visningar: 24

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Kommentar av PEO! Vikström den 16 December 2009 kl. 7.02
Jag har varit ute och observerat i -25 grader, då var det tufft. Om man råkade röra i metall utan handskar så fräste det till och gjorde ont så ini h-e. Ruggigt men intressant, teleskopets stativ vart efter cirka 2 timmar väldigt trögt men jag hade inte bytt ut fettet heller.

Bra träning är det helt klart, skulle aldrig palla med samma sak idag, har bott där det inte riktigt blir så kallt och inte heller varit ute så länge i kylan. Man kan dock som du påpekar träna upp sig för att klara av kylan, sedan skall man äta ordenligt innan eller medan man är ute, för kroppen använder mer energi när det är kallt. Kroppen måste ju både hålla igång och värmas upp och då går det åt energi, mycket energi.

Intressant att man lärt sig så mycket om hur klimatet påverkar en, på grund av sitt astronomiska intresse.

PEO!

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

ASTROSWEDEN

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2021   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor