NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Nu är NSP 09 avslutat. För mig personligen blev det en succe´. Hela programmet genomfört utom första kvällens observationer. Det senare kompenserat med att andra kvällens observationer kompletterades med ett mäktigt norrsken.

Jag kommer att skriva dels en sammanfattning, dels ett PM efter vår utvärdering. Båda kommer att finnas tillgöngliga överst på förstasidan. Läs gärna och kommentera, både ni som deltog och ni som inte hade möjlighet att vara med.

Det kommer också att komma en förfrågan från mig till alla er om var vi bör genomföra NSP 10. Fundera så länge på vad som krävs för att just DU ska kunna/vilja delta.

Happy Skies /Ulf

PS. Både NSD och NK var på besök. Kolla tidningarna efter ev inslag. DS.

Visningar: 69

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av PEO! Vikström den 4 Oktober 2009 kl. 10.36
Vi valde tydligen rätt helg denna gång, för idag är det snö i Kiruna. Kolla in deras webkamera:

http://www.kommun.kiruna.se/Om-kommunen/Mediarummet/Webbkameror/Vy-mot-torget/

Brrr!!!

PEO!
Kommentar av Göran Fredriksson den 30 September 2009 kl. 7.32
Ja, där får nog norra Sverige bra "tusristreklam" i Frankrike. Att se ett rejält norrsken för första gången är nog en omvälvande upplevelse för en fransman!
Kommentar av Ulf Jonsson den 30 September 2009 kl. 7.16
Lite kuriosa!

Just när vi anlände till Esrange ringde min mobil. Killen som ringde förklarade på knagglig engelska, med markant fransk brytning, att han hette Pierre och var fransk amatörastronom från Lille. Han hade sett annonsen/affischen och undrade om han fick vara med. Självklart fick han det, dock ringde han för sent för att hinna delta på Esrange men vi bestämde att vi skulle träffas på IRF. Så skedde och sedan deltog han hela lördagen. Han lyssnade intresserat på båda föredragen (på svenska med förklarande kommentarer på engelska). Sedan vidtog middagen och han stoppade i sig Chili con Carne a´la Rymdgymnasiet med god aptit. Under kvällen stod han bland teleskopen och påminde lite om en stolpe med starholk (helt stilla, med hakan långt ner och ögonen fixerade på norrskenet ;-)

Pierre stannade kvar och diskuterade amatörastronomi till kl 0030 på natten. Han verkade mycket nöjd med sitt spontana deltagande i NSP 09.

Det lönar sig således att annonsera!

//Ulf
Kommentar av Odd Minde den 30 September 2009 kl. 6.56
Här kommer Görans läsvärda redogörelse för NSP-09 i Kiruna.
Jag kopierade från Astronomiguiden. Tack Göran! //Odd
---------------------------------------------------------------------------------
Deltagarna samlades kring 18-tiden på fredagen i Vita Viddernas barnskola för lite ”mingel” och inskrivning.
Först hälsade Ulf Jonsson, en av initiativtagarna till NSAA (Norra Sveriges AmatörAstronomer) alla välkomna och berättade om vad som stod på programmet under NSP dagarna.
Sen fick vi en mycket intressant föreläsning om norrsken av professor Ingrid Sandahl. Ingrid jobbar som forskare vid IRF (Institutet för RymdFysik i Kiruna) och hennes huvudområde är just norrsken. Både under och efter föreläsningen ställdes många frågor som Ingrid besvarade. Hon nämnde också att chanserna till norrsken var stora på lördagskvällen. Hon hade också med sig ett par exemplar av en bok hon skrivit med titeln ”Norrsken” och ett av exemplaren hamnade i min stolta ägo efter att Ingrid signerat den. Det togs även upp beställningar av hennes bok då många andra också var intresserade av att få tag på ett exemplar.

Arrangörerna av stjärnträffen (Rymdgymnasiets elever) såg till att det fanns smörgåsar, kaffe, te varmkorv m.m. och många diskussioner hördes i lokalerna. P.g.a. det dåliga obsvädret passade deltagarna på att hälsa på Christer från AstroSweden och kolla in alla astroprylar och böcker som han hade med sig.
När klockan började närma sig midnatt passade de flesta på att dra sig tillbaka till vandrarhem och andra övernattningsställen. En del hade kommit långväga ifrån, jag själv hade åkt ca 75 mil under dagen för att ta mig till träffen och var nu rejält trött.

Lördagen började med samling för gemensam avfärd till Esrange som, tror jag, alla såg fram mot. Vi hade en egen guide, Anki, som visade oss runt. Vi fick se kontrollrum för förbipasserande satelliter, raketramper, planen där man släppte upp ballongerna, den jättestora ombyggda traktorn som användes i ”ballongsläppningssyfte” m.m. Esrange har ett 7x12 mil stort folktomt område till förfogande vid uppskjutningar och det sker ca 4 uppskjutningar/år.
Direkt efter besöket på Esrange bar det iväg till IRF där verksamhetschefen själv offrade sin lördagseftermiddag för att ta emot oss och berätta om IRF samt visa runt oss i lokalerna.

Väl tillbaka i lokalerna ställde AstroSweden upp ett solteleskop som de flesta av deltagarna tittade. Jag passade också på att titta på en relativt stor protuberans, det var premiär för mig att se detta ”live”.
Nästa punkt på programmet var en föreläsning av docent Hans Nilsson. Föreläsningen handlade om ”Projekt Rosetta” där IRF har ett mätinstrument med. 2004 skickades en rymdsond ut i rymden som efter en lång resa ska komma fram till en komet och följa den på väg in mot solen. Rymdsonden kommer att slå följe med kometen 2014 och undersöka de gaser som kommer att strömma ut från kometen. Det finns även en del som kommer att landa på kometen för att ta ytterligare prover. Detta var en riktigt intressant föreläsning och Hans fick besvara många nyfikna frågor.
Eleverna från Rymdgymnasiet ordnade med en gemensam middag och efter det var det dags att ställa upp teleskopen. Detta gjordes vid Bengt Hultkvist observatoriet som bl.a. förfogades av Rymdgymnasiet. Vädret blev mycket bra med endast några strömoln som störde korta stunder. Efter några timmar kom så det norrsken som Ingrid Sandahl förutspått. Det var ett av de häftigare norrsken som jag sett och det höll på ca timme för att sedan sakta avklinga.
Det var ett stort antal elever från Rymdgymnasiet som gick runt bland de uppställda teleskopen och det ställdes många frågor till NSAA:s amatörastronomer. Det var riktigt kul att få visa sina favoriter bland norra stjärnhimlens objekt och trots att Jupiter, Uranus och Neptunus stod relativt lågt på himlen tog de flesta en titt på dessa planteter. Framföralllt Jupiters månar var populärt att få in i okularet.

Söndagens program slutade kl. 12 men innan dess hade 3st elever haft varsitt anförande bl.a. om Astronomiårets invigning (där två av eleverna var med), Nordiska Teleskopet (NOT) på La Palma där två av eleverna vunnit en tävling och fått två nätters obsande med detta teleskop samt Astronomiolympiaden som ifjol gick av stapeln i Trieste, Italien. Nästa år går olympiaden i Kina och Rymdgymnasiet har två av sina elever på plats för att representera Sverige.

Jag måste säga att hela NSP-09 var mycket väl genomfört och NSP kommer att bli en stjärnträff att räkna med även i framtiden.

/Göran Fredriksson
Kommentar av Göran Fredriksson den 30 September 2009 kl. 6.04
Hej på er! Och tack för i helgen alla som var med!

Jag har lagt upp en utförligare redogörelse för NSP-09 på AstronomiGuiden så att fler kan få ta del av hur trevligt vi hade det i helgen. Om ni hittar några faktafel får ni gärna höra av er så ska jag rätta till det omgående.

Redogörelsen finns på:
http://www.astronomiguiden.com/topic.asp?TOPIC_ID=3781&FORUM_ID=2&CAT_ID=1&Forum_Title=F%D6RENINGAR+och+M%D6TEN&Topic_Title=Den+norrl%E4ndska+stj%E4rntr%E4ffen+NSP&whichpage=1&tmp=1#pid26433

/Göran
Kommentar av Odd Minde den 28 September 2009 kl. 10.17

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor