NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

10/9 fick jag min Celestron Advanced VX. Bra packat och bra manual. Enda strulet vid ihopskruvningen var att centrumskruven inte gick skruva ända in i huvudet. Jag satte in två extra brickor för att lösa problemet. Efter råd från Göran F hade jag skaffat en bilstarthjälp för att driva monteringen. Vid en första mekanisk jämförelse mot min CG-5 från 1998 är den ett snäpp större och kraftigare. Mycket bättre skruvar för alt/az justering. Stativet är tio gånger kraftigare än CG-5;ans (jag har den klenaste verrsionen med tunna aluminiumben som idag bara sitter på CG4 och mindre monteringar). Batterlisladden skruvas fast så den inte kan lossna. Tre nackdelar har jag hittat:
- Altitude skruven sticker ut så man kan inte titta genom polaxeln för att grovinställa polaxeln. Det är en följd av att vi bor så nära Nordpolen!
- Flera kåpor är av plast.
- Det sticker ut skruvar och vred på alla sidor så det är inte lätt att ordna en säker transport. Man vill inte att den vilar på ett plastvred.
För övrigt finns ingen polsökare men det visste jag innan. Förhoppningsvis ska polar alignment algoritmen fixa det!
Trots att det var 99% mulet med bara enstaka luckor kunde jag inte låta bli att provköra. Alignment och goto verkar funka smärtfritt. Jag hade bara Vega och Deneb (ibland) att ställa på så resultatet på andra sidan himlen blev inte bra men M27 som ju ligger nära hamnade i mitten (de få sekunder den var synlig mellan molnen). Provade även pol alignment funktionen men resultatet blev skräp antagligen eftersom jag bara hade dessa två stjärnor. Poljusteringen var dock väldigt enkel tack vare stora vred för alt/az.
Allt funkade väldigt smärtfritt måste jag säga. Väldigt positivt första intryck. Mer test kommer...

Visningar: 617

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Per Johansson den 12 April 2014 kl. 11.08
Kommentar av Per Johansson den 12 April 2014 kl. 11.03

I slutet på mars hade vi två klara nätter utan måne då jag för första gången provade 10 tummaren på VX;en. Med kamera väger skåpet ca 15 kg vilket är 1kg över max rekommenderad last. Sen behöver man ju motvikter för nästan lika mycket så det blev en grym last för den stackars lilla VX;en. Jag hoppas att 14kg rekommendationen är utan motvikter...

Min kamera ger motsvarande 2000mm brännvidd och då kunde jag köra med 30s exponeringar. FWHM på stjärnorna blev ca 3.5 bågsekunder vilket väl är ok men inte exceptionellt. Jag saknar dock en Bahtinov mask för skåpet så fokus är lite hit and miss. Resultatet blev M101 med totalt 86 min exp som jag tidigare lagt upp och M51 med 77 minuter som ligger i processning just nu.

Kommentar av Per Johansson den 5 Februari 2014 kl. 18.48

Sen nån månad tillbaka har jag tubringar till teleskopet och poljusteringen blir oftast bättre än tidigare. Den hårda vägen har jag lärt mig att man ska använda en stjärna i söder när man poljusterar! Väljer man en stjärna nån annanstans blir inte alt/az rörelserna upp och ner utan i cirkelbågar och det blir svårt att ställa in.

Jag har även provat autoguidning med en lånad QCam 5 kamera monterad på sökaren, men jag lyckade aldrig få kameran att prata med monteringen. Kanske nåt driver problem. Få se om det blir fler försök eller om jag fortsätter köra oguidat. Oguidat är ju lite enklare och därför mer i min smak...

Apropå guidning mätte jag drivfelet igen på min senaste bild av M82. Se bild nedan. Otroligt nog hade jag bara halva felet denna gång: 14 bågsekunder=14 pixlar mot 30 bågsekunder förra gången. Bilddata: 72x50s med 720mm och pixelskala 1"/pixel, uppsamplat 10ggr. Två möjliga orsaker:

1) Annan balansering som kanske gjorde att drivningen jobbade i uppförsbacke.

2) Kallare. Det var -12C och monteringen står alltid ute så kanske Kinesoljan blev trögflytande och simulerade bältdrift!

Fler tester behövs!

Kommentar av Per Johansson den 15 Oktober 2013 kl. 19.45

Nu har jag provat några fler gånger och får betydligt bättre poljustering med teleskopet. Men teleskopet saknar tubringar och sitter bara fast i en skruv vilket ger en liten skevhet mot monteringen. Minneslista: "ska beställa tubringar". Nedan har jag analyserat drivfelet (vilket blir enklare när poljusteringen inte är perfekt). Det är 29x50s som jag samplat upp 10ggr. Bildrutan motsvarar 100x100 pixlar och min pixelskala är nästan prick 1,0", dvs 1,0 bågsekunder per pixel.

 

Kommentar av Ulf Jonsson den 14 September 2013 kl. 17.34

Glädjande :) Då ser vi fram mot många fina bilder.

Kommentar av Per Johansson den 14 September 2013 kl. 11.02
Efter ett långt samtal med Ulf kom vii fram till den troliga orsaken till polalignment problemet: -Objektivet sitter snett. Provade med teleskopet ist igår. Trots otursdagen fre 13;e verkar det funka.
Kommentar av Per Johansson den 13 September 2013 kl. 21.27

Kommentar av Göran Fredriksson den 12 September 2013 kl. 8.34

Hej Per!

När jag har kört Two Star Alignment (tror att det heter samma på min montering) så har jag lagt till så många kalibreringsstjärnor jag kunnat för att öka precisionen.
Kanske kan vara det som spökar i ditt fall?

Kommentar av Ulf Jonsson den 12 September 2013 kl. 8.25

Lycka till med din VX. Ser fram emot nästa rapport :)

Kommentar av Per Johansson den 12 September 2013 kl. 7.11

11/9 andra kvällen. Bättre väder denna kväll med bitvis helt klart men lite disig himmel. Trots flera försök med Polalignment algoritmen så lyckades jag inte. Körde two star alginment med två kalibreringsstjärnor och sen pole alignment men icke, driften var tydlig redan efter 20s på 300mm. Det kanske är så att man behöver fler kalibreringsstjärnor?

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor