NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej

Har fått låna ett teleskop, SkyWatcher 60 mm med stativ och 3 st olika okular 22x 27x och 72x förstoring (av Ulf). Han kom förbi med det kring ca 8 tiden igår kväll och jag fick veta hur det skulle användas. Medans teleskopet skulle kylas av så gick jag in för att ta på mig varmare kläder. Det var nämligen ca -15 grader igår skulle jag tro.

Väl ute så bar jag teleskopet till min baksida där det är ganska öppet och bra. Första målet var att försöka hitta Deneb i svanen, villket tog en bra stund. Hade 27x okularet på, sedan var det bara att försöka pricka rätt. Det tog länge, kan dels säga att jag har handleden bruten och gipsad (hockey skada) så den andra aktiva handen frös ordentligt när jag bara var tvungen att använda den. Hittade äntligen Deneb, den lyste ganska starkt. Tänkte att jag skulle försöka att titta på den i 72x förstoring så jag gick in och tog med mig 72x okularet, värmde handen, gick upp en snabb sväng till datorn sedan ut igen. Bytte till 72x men det var bara svart när jag tittade som om linslocket var på... Bytte tillbaka till 27x och då syntes Deneb igen. Höll på att tjorva ett tag med detta men fick det inte att fungera...

Tänkte att jag skulle ta en titt på månen med 27x förstoring så jag svängde om teleskopet och försökte hitta månen, det kan låta konstigt att försöka hitta månen men jag kan säga att det tog ett tag det med... Hittade äntligen månen, och försökte åter byte okular till 72x förstoring. Det syntes suddigt och då kom jag på det, jag har ju HELT glömt bort att vrida på finjusterings ratten. Nu efteråt fattar jag ju att jag inte hittade Deneb med 72x eftersom jag inte hade vridit på finjusterings ratten (det måste väll ha varit det?). Tittade på månen ett tag, men bestämde mig för att kika in plejaderna som låg väldigt nära månen men syntes ändå bra. Svängde om teleskopet igen, bytte till 27x och började mitt sökande. Detta gick mycket, mycket fortare för mig att hitta. Kanske redan fått lite rutin? :) Plejaderna stördes av månljuset tror jag men såg ändå massor av stjärnor runtom. Om jag tittade utan teleskopet så kunde jag se i alla fall 6 st av de sju systrarna. Klockan var kring halv 10 nu och mamma kom hem. Jag visade henne plejaderna och sedan månen, villket hon uppskattade.

Kan tillägga att under min första timma att försöka hitta Deneb så föll jag i alla fall minst 2 gånger i snön och höll på bli galen när det inte gick som jag ville. Men jag kan säga att det var kul, rikdigt kul(!) att få låna ett teleskop och prov titta i. Ska själv skaffa mig ett senare när min budget är stabilare :)

Visningar: 117

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Simon Holmberg den 10 December 2008 kl. 18.35
Jo vi skulle kunna dra ihop ett litet gäng här ifrån luleå och observera tillsammans. Det hade varit roligt!
Kommentar av Ronnie Levin den 10 December 2008 kl. 18.33
Ulf var vänlig nog att ge mig möjligheten till en första ordentlig titt på stjärnorna, helt underbart! Det är tur att vi har en så generös astronom i Luleå! Hoppas vi får möjlighet att träffas på en observationsträff Simon, keep on watching.
Kommentar av Ulf Jonsson den 10 December 2008 kl. 18.18
Jättekul! Lycka till!
/Ulf
Kommentar av Simon Holmberg den 10 December 2008 kl. 18.11
Jo jag märkte utav det, det var mycket nytt men verkligen roligt :) tyvärr är det dåligt väder ikv men hoppas på en molnfri helg!

Vi tackar för lånet av teleskopet å Simons vägnar och välsignelsen finns. Vad härligt att du tände stjärnor i Simons ögon! Det är stort att få tända stjärnor! /mamma Anita

Mamma och pappa är också väldigt glada att du lånat ut det till mig.
Kommentar av Ulf Jonsson den 10 December 2008 kl. 16.16
Det var kul att höra att du kommit igång (och fått känna av de första svårigheterna. Som du nu har märkt minskar synfältet markant med ökad förstoring. Var noga med att placera det du vill titta på exakt i mitten på synfältet innan du byter okular till högre förstoring annars kanske det hamnar utanför synfältet. När man dessutom måste justera skärpan vid okularbyte kan det bli svårt att hitta objektet igen. Åt andra hållet är det inte lika svårt eftersom man går från litet synfält till större.

Tänk också på att objektets skenbara rörelse på grund av jordrotationen är stor i synfältet. Det innebär att om man tar mer än en minut på sig att byta okular kan objektet ha hamnat utanför synfältet innan man är klar. Du kan kolla när du har störtsta förstoring hur lång tid det tar för en stjärna att flytta sig från centrum till kanten på synfältet. Då vet du ungefär hur lång tid du har på dig.

Hoppas lånet fick dina föräldrars välsignelse.

Keep on watching! Dock ALDRIG på solen (innan du fått låna ett solfilter ;-)

/Ulf

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2023   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor