NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Observation Luleå - Björkskatafjärden 130110

Hej igen

Som tidigare berättat har jag beställt ett 15 mm Bresser Super Plössl okular som med min tub ger 100 ggr förstoring (har enklare variant av 25 och 9 mm sedan tidigare). Även ett 1,25" färgfilterset för planet/måne har införskaffats.

I kväll efter middagen visade himlen på skapliga förutsättningar så jag tog äldsta dottern och teleskopet och gick ut för att testa de nya prylarna.

Snabb uppställning och lite kikande på Jupiter som stod väldigt högt över horisonten. Tydliga band framträdde, så pass tydliga att dottern som är 5 år kunde beskriva att hon såg "en stor planet som är gul och blå (blå=röda/bruna banden som i mina ögon är mer åt det grå hållet) och med 4 små stjärnor (månarna). Provade lite med filtren också vilket gav lite tydligare band men lite sämre skärpa i mitt tycke.

Vi hann även titta på Albireo och kunde se båda stjärnorna, den gula och den "mindre" blå. Även denna kunde dottern beskriva korrekt utan ledning.

Utan erfarenhet känns det som om kvällens förhållanden får ses som goda, drog dock in lite slöjmoln på slutet som gjorde att vi valde att packa ihop. Teleskopet frös ihop i vanlig ordning =)

Kul kväll och extra kul att dottern fann det intressant (tillräckligt för att inte vilja gå in trots hennes kalla fötter) även om hennes första kommentar till mamma och lillasyster var att hon lekt i en snöhög vilket vi avslutade observationen med.

Upplevde att det nya okularet är bättre än de som tillhör även om det kanske är svårt att jämföra när de har olika brännvidd(?) så det blir nog att beställa något fler vad det lider.

På återseende.

/Erik

Visningar: 118

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Erik Eriksson den 12 Januari 2013 kl. 13.09

Kul att höra att du gillar det. Tänkte just fråga om inläggen upplevs som intressanta eller bara störande... Tveka inte att säga vad ni tycker.

Kommentar av Per Johansson den 11 Januari 2013 kl. 22.24

Jag tycker det är kul att läsa såna här obsbeskrivningar! Jag ska bli bättre på att posta såna själv.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor