NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej igen

Tänkte uppdatera helgens förehavanden.

Jag var som bekant ut på fredag em en kort sväng men kylan och barnen som följde med gav mig ingen riktig ro.

Under kvällen och natten låg jag och grubblade på varför jag inte lyckats med min Sky Align som jag lyckades med i Jämtland under julledigheten då jag tyckte att jag gjorde på samma sätt. Efter lite funderande misstänkte jag att det kan ha att göra med att jag valt Sweden och Stockholm som min plats och att det kanske fungerade i Jämtland som trots allt är 40 mil närmare Stockholm än Luleå. Då började jag kolla hur jag kunde lösa det och det går ju givetvis att lägga till en Custom Site om man känner till Lat-Long. Lat-Long är lätt att ta fram, endera från en smart telefon eller exempelvis från http://latlong.mellifica.se/ (som för övrigt är en bra sida om man jobbar med geodetisk mätteknik). Så jag sökte rätt på latitud och longitud och gav mig ut...kl 01:30.

Vid 02 var jag ute på isen med ganska bra horisont och satte igång. Temperaturen kändes bättre men det var nog ungefär lika kallt som tidigare, dock mindre vind. Efter lite knappande fick jag inte positionen och jag kunde påbörja min Sky Align som denna gången gick igenom utan större problem till min stora lycka. Jag började jaga rätt på lite olika objekt och fascinerades över att det dök upp en antal stjärnor kring Jupiter som jag inte kunde se med blotta ögat. Just dessa stjärnor blev jag lite fundersam på då jag inte kunde hitta deras namn via min iOS app Sky Walk...i efterhand insåg jag troligen att det var några av Jupiters månar jag fått syn på (det finns mycket att lära).

Vid 03:30 började jag bli lite småtung i ögonlocken så jag började raska ihop mina prylar, jag passade dock på att återigen kolla på Sky Walk om något av intresse hade dykt upp eller om någon satellit var på gång som jag kunde kolla på med blotta ögat innan jag gick in och då såg jag att Saturnus strax skulle komma upp över horisonten så jag bestämde mig att härda ut ett tag till. Efter mycket om och men dök Saturnus upp så jag såg den med blotta ögat, jag riktade in teleskopet och började leta fokus...jag kom inte ens nära och kastade ett öga på fronten

Det blev godnatt istället...vädret hade visst börjat slå om =)

Visningar: 165

Kommentera

Du måste vara medlem i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer för att lägga till kommentarer!

Gå med i NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

Kommentar av Erik Eriksson den 9 Januari 2013 kl. 21.13

Hej Ulf. Jag börjar med "investeringen" av dagghuven som jag tror jag gör till ett pappa-dotterprojekt där jag snor liten bit liggunderlag ur förrådet =)

Kommentar av Ulf Jonsson den 9 Januari 2013 kl. 20.20

Ja det där är en välkänd syn ;)

Det finns hårtorkar för 12 Volt som man kan använda för att avisa teleskop och okular eller då kan man köpa värmeband att sätta över känsliga delar. Kendrick är ett av de vanliga fabrikaten. Kendrick värmeband

Och dagghuven naturligtvis, men den har vi ju redan pratat om :)

Kommentar av Erik Eriksson den 9 Januari 2013 kl. 18.09

Jag har beställt ett 15 mm okular som ger ca 100 ggr förstoring som jag tror kan bli bra samt lite filter. Bara att hoppas att vädret blir bättre.

Kommentar av Göran Fredriksson den 9 Januari 2013 kl. 6.32

Hej Erik!
Det är kul att få läsa om dina observationer, påminner mycket om en del strul som jag själv haft genom åren. Känslan när allt funkar och man får till skärpan och får se t.ex. Saturnus för första gången är nästan magisk! Kag läste i ditt förra inlägg att du upplevde att det gick bra att få in skärpan med ditt 25mm okular men att du upplevde att det var betydligt sämre med ditt 9mm okular. Jag tror att det i första hand beror på de atmosfäriska förhållandena just den kvällen och inte att det skulle vara något fel på dina grejer. Ibland kan man dra upp förstoringen 250-300x utan problem (väldigt sällan ) och ibland går det bara med 100-150x.
Men... när det är riktigt bra förhållanden är det en fröjd att kika på framför allt planeterna som Jupiter och Saturnus.

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor