NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Strax före jul inhandlade jag en ny montering. Syftet var att kunna hantera teleskopvikt upp till ca 20 kg. Celestron CGEM uppges klara ca 18 kg. Det får duga. En annan viktig aspekt är att den ska klara låga temperaturer. Det kravet finns inte beskrivet i specifikationen, tyvärr. Första provet klarade den inte. I temperaturintervallet -25C till -34C startade den inte - men det berodde inte på CGEM utan uteslutande på att operatören inte ville gå ut i kylan och starta den ;=)

Nytt försök idag vid -7C gick bättre.

I den här diskussionen tänker jag redogöra för mina erfarenheter efter hand, för de som är intresserade.

- Celestron CGEM är en modern, datorstyrd, ekvatoriell montering. Handkontrollen, menyerna och hanteringen påminner mycket om min Celestron N11.
- Strömförsörjning sker via en medföljande, ganska lång, kabel som i teleskopänden är försedd med en standardplugg med låsmutter och i andra änden med en cigarettändarplugg.
- Ljudnivån upplevde jag som relativt hög, mer lik en Meade än en Celestron.
- Drivningen upplevdes (efter några enstaka körningar) vara distinkt men mjuk.

Första uppställning var ett rent funktionstest och de delar jag genomförde fungerade problemfritt.
- Stativet ställdes upp, grovt inriktat mot norr, och horisonterades med den inbyggda bubbel-libellen.
- Efter att strömbrytaren slagits till var det bara att följa anvisningarna på handkontrollen.
- RA och Dec axlarna vreds in till dess de överensstämde med respektive index och låstes.
- Koordinaterna, datum och tid matades in manuellt i handkontrollen.
- Första inställningsstjärnan valdes och monteringen vred in sig, missade med 5-10 grader men det var inga problem att korrigera in den i sökaren, trycka ENTER och, finjustera i okularet och trycka ALIGN.
- Andra inställningsstjärnan valdes och förfarandet upprepades. Här kan man förbättra med ytterligare en stjärna för bättre precision men jag nöjde mig med detta första gången.
- Två GOTO-test gjordes. Det mulnade på och det fanns bara några enstaka objekt att välja på. M42 och M35 hamnade båda i synfältet, dock inte helt i mitten. Det första testet får anses vara godkänt.

Nästa moment blir polinställning, som lär ska vara extremt enkelt. Man behöver inte ens kunna se Polaris.

Visningar: 509

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Det blir intressant att följa dina tester av CGEM! Info från riktiga användningstester är mycket mer värdefull än de glättiga tester man kan läsa i Tidningarna (där dom dessutom måste akta sig för att stöta sig med annonsörerna).
Polaxeljusterings-rutinen ska som du säger vara enkel, särskilt i jämförelse med drift align. Om det funkar bra så är det en väldigt värdefull feature.
Nu lämnade du en spännande fråga hängande i luften: Vad ska du placera på CGEM:en som väger 20kg?

/Per
Senaste testet av Celestron CGEM avsåg polinställning, vilket visade sig fungera enkelt och bra. Efter 2* align väljer man en stjärna att ha som ”polreferens”. CGEM slavar in mot denna och sedan justerar man mekaniskt med kraftiga och distinkta vred så att den valda stjärnan ligger i centrum (enklast med ett okular med belyst hårkors), låser fast och avslutar synkningen. Därefter kan man välja att få noggrannheten presenterad i grader, minuter och sekunder.

Under senaste testet varierade temperaturen mellan -7C och -13C utan att jag märkte någon förändring i slavning eller trackning (subjektivt bedömt, inte vetenskapligt mätt).

Några andra erfarenheter:
- Den röda lysdioden som visar att strömmen är påslagen är för stark. Den är riktigt störande när man har ögat en dm ifrån. Jag kommer att tejpa över den.
- Spiralsladden till handkontrollen är för kort och allt för styv. Den blir smidig som en järnstång i kyla och sprialen får ingen som helst funktion.

Dessa synpunkter baserar sig på ett enda test. Vi får väl se vad framtiden har att utvisa.
Har du nån känsla för hur långa exponeringar du kan använda (utan autoguider)?
Jag har provat med 90 s vilket gav nästan runda stjärnor. 2 min, 3 min och 5 min testade jag bara för att få en uppfattning om felets storlek och det visade sig att då fick 2 eller 3 stjärnor med spår emellan. Det verkar som om den hoppat till. PEC-fel?
/Ulf

Per Johansson sa:
Har du nån känsla för hur långa exponeringar du kan använda (utan autoguider)?
Idag var det lagomt kallt (-26C) för att göra två prov.

Prov 1 var alignment för att testa motorfunktionen i kyla. Jag gjorde en fingerad aligment genom att gå igenom normal procedures utom att finljustera mot stjärnan (det snöade lätt så jag rullade inte av taket). Motorerna gick mjukt och fint utan onormala ljud. Mjuk och fin uppbromsning. Det jag inte testade var naturligtvis följningen. Det får bli senare mot verklig stjärna.

Prov 2 var att kontrollera om det går att hålla handkontrollen tillräckligt varm för att displayen inte skall bli oläslig. Jag har tillverkat en ficka av en av de tre delar som utgör stolvärmen i en bil (finns att köpa som reservdel). Den stömförsörjs med ett 12 V nätaggregat. De två övriga delarna kan användas för att hålla motorerna varma. Bild finns i albumet Gussö-observatoriet.
Efter att idag ha fixerat stativbenen (se bilder på observatorie-sidan) gjorde jag en ny polar align. Den hör gången gjorde jag det så noggrannt jag kunde mot Polaris. Jag gjorde en första justering med det belysta 12 mm okularet. Därefter gjorde jag om samma procedur med en 2 x Barlow. Jag är nöjd med resultatet, 3 bågsekunder fel i sämsta riktningen och 1 i bästa. Hoppas nu bara att det blir fotoväder så jag får tillfälle att kolla hur det fungerar i praktiken. Temperaturen var -12 C och CGEM gick som en klocka.
Nytt köldprov ikväll. Alignment vid - 22C och sedan fick den stå och gå några timmar. Avbröt vid -28,5C och då var det fortfarande inga problem. Börjar känna mig ganska nöjd med investeringen. Det jag inte känner med nöjd med är det faktum att den behöver användas i -28,5C. Det skulle vara behagligare med sådär -10C. Anders - betrakta detta som en beställning till SMHI!
Natten till idag, 16-17/8, använde jag min FLT-110 på CGEM och när jag avslutade kl 0015 kommenderade jag "Hibernate" och parkerade teleskopet i horisontellt läge så att taket kunde rullas på. Ikväll 17/8 kl 2045 rullade jag av taket, kommenderade "Wake Up" och slavade till Vega. CGEM vrider in så att jag har Vega i synfältet med 13 mm (59 X och 1,69 grader actual FOV) i nästan fullt dagsljus. Imponerad och nöjd !
Ska bli intressant att få se din montering på NSP-10. Jag har hört om den från flera håll och den verkar vara riktigt bra!
I kväll blev det nytt temperaturrekord för min CGEM-montering. Jag startade upp vid 18-tiden i kväll i -28C. Efter en visning för ett par kompisar gick jag ut igen vid 2130 för en sista observation. M42 låg fortfarande mitt i FOV och GOTO till M81 fungerade perfekt. Temperaturen var nu -30,4 C. Observatören tyckte då att det räckte för idag och stängde igen Gussö-observatoriet.

Min CGEM bet mig!

Inget ovanligt när det gäller mekaniska prylar men särskilt ekvatoriella monteringar. På grund av designen är det lätt att klämma sig när man lossar låsningarna om monteringen inte är balanserad. Det är den naturligtvis inte när motvikterna är monterade men inte teleskopet (eller vice versa). Om man inte håller emot kommer motvikten/teleskopet genom Newtons försorg att svänga neråt och utrymmet mellan den undre och den övre delen rymmer inte en tumme. Se bilderna. Jag lade upp detta på Yahoo-gruppen för CGEM och fick raskt svar från tre andra som lyckats klämma sig. En hade oturen att hela fingerbenet gick av vilket tog månader att återställa.

TIPS: Håll emot med ena handen och håll inte fingrar där de inte får plats.

Usch det ser inte roligt ut! Astronomi är en farlig fritidsaktivitet!

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2025   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor