NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Sitter och funderar på nästa säsong (redan). Med tanke på att mitt teleskop-montage på balkongen verkar fungera så funderar jag på att komplettera med en mono-kamera, filter, filterväxlare och en motordriven fokuserare (och lite till?) .

Jag kommer ju inte att köpa en fullformats kamera så då bör det väl räcka med 1,25" (alt 30mm) filter? Hur många platser har era filterväxlare? 5, 8, annat? Funderar på 8 platser så finns ett filter alltid på plats. Vad tror ni?

Andra saker att tänka på?

++Håkan++

Visningar: 201

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Kul!
Jag har ingen filterväxlare utan byter manuellt (på grund av teleskopets optiska konstruktion). Jag använder 2" filter. Ska du använda 1,25" filter så får du kolla noga i förväg att det fungerar utan vinjettering. Det bror på sensorstorlek, bländartal och hur nära sensorn du kan sätta filtret.
Annars är förstås smalare filter bättre, speciellt för dig som fotar från stan. Men också dyrare. Speciellt OIII är känsligt för skräpljus.

Jo, jag kollade på astronomy tools att med min Evostar 80 och en ASI1600 skall minstorleken vara 24.11mm för att undvika vingettering. Men...för att vara på säkra sidan, jag skall ändå beställa ett 1,25" filter till min lilla Evoguide 50 så då kan jag testa.

Jag har heller ingen filterväxlare utan skruvar in filtret i kameran. Med filtret så nära sensorn som möjligt minskar risken för reflexer. Reflexerna artar sig som halos runt starkare stjärnor, ser lite ut som färgfel från en akromat. Jag har ändå mycket reflexer med mitt O3 filter - ska byta det mot nåt nyare och smalare med mindre reflexer men litar inte riktigt på kvaliten på O3 filter efter att ha sett för många YT videos.

Det kan tyckas jobbigt att skruva in och ut filtret men det passar mitt sätt att fota bra. Dels kör jag bicolor, dels så försöker jag alltid ge en eller två nätter till varje filter. Med vårt väder blir det inte så många filterbyten per säsong :)

Vilken mono kamera funderar du på? Vad jag vet finns dessa sensorer att välja på om du vill köra 1.25" filter:

Panasonic 1600 (ASI1600mm/QHY163m)

Sony 492 (ASI294mm/QHY294m)

Sony 183 (ASI183/QHY183m)

Sony 533 (ASI533mm)

Tanken är ju att just pga vårt väder ;) så skulle jag nyttja tiden från mörkrets inbrott till långt in på natten att kunna fota med några automatiska filterbyten. jag har ett c:a 8-9 timmars fönster mot söder.

Just nu lutar jag åt ASI 1600MM då dess pixelskala (1.305) matchar min ASI294MC (1.59) hyfsat).

Men en ASI294MM kan ju ge 0.797"/pixel i binning 1 och matcha ASI183MM, men ger väldigt stora filer.

ZWO har just nu ett bra paketpris på en ASI1600MM + filterväxlare för 8 filter + 8 1,25" filter (LRGB+Ha,O3,S2).

Kan avgöra valet :) !

Jag tror ASI1600 är ett gott val. 1.3 pixlar/" matchar väl en seeing på 3" så du missar nog inga detaljer. 0.8 vore overkill för vår seeing.

1600 är den mest använda monokameran genom tiderna så man är säker på att inte få några obehagliga överraskningar. 294mm är ju ganska ny och Kineserna låter ofta kunderna testa fram kvaliten. För smalbandsfoto behöver man inte vara rädd för filstorleken, det blir ju inte så många filer eftersom man har så långa exponeringstider.

ASI1600 funkar bra. Det jag stör mig på med den är att det lätt blir halos på grund av avsaknad av AR-coating på skyddsglaset framför sensorn. Dessutom kan det bli otäcka optiska effekter av starka stjärnor på grund av mikrolinserna som sitter framför pixlarna. Det undviker man lättast genom att aktivt undvika starka stjärnor.

Jag har i år kört med en 1600MM och EFW new 7x36mm. Jag valde 36mm för att vara framtidskompatibel om (när) jag uppgraderar kameran. Jag hade nog inte stått ut utan filterhjul, speciellt när jag kör LRGB. Överlag hyfsat nöjd med 1600MM men när man kör LRGB får man vara försiktig att inte bränna ut högdagrar.

David, enligt Peter Zelinkas inlägg, är det mest strul med 36mm-filtren:

I want to stress the importance of choosing between "mounted" and "unmounted" filters. I purchased "unmounted" filters, which don't have any threads. This turned out to be a huge hassle! Installing these filters into my filter wheel was incredibly frustrating and took me over an hour. In the process, I accidentally smudged the filters a bit, and even hit them with my screw. (I've got big, clumsy fingers...) One of the hardest parts of the installation was determining which side had the anti-reflective coating. One side of the filters has an anti-reflective coating, which should be facing the camera sensor. Unfortunately, I could not tell the difference. Therefore, I probably installed a few filters upside down.

If I could go back in time, I would buy the 2" threaded filters, rather than the 36mm unmounted filters.

Vad är din uppfattning?

Tycker det låter extremt överdrivet, men han har kanske tummen mitt i hand. Jag har aldrig monterat filter i ett filterhjul men upplevde aldrig att det skulle vara särskilt svårt. Jag använde nitrilhandskar och en gummiblåsa för att minska risken för fingeravtryck och damm. Jag tog det väldigt lugnt och var noggrann så att filtrena hamnade rätt och det tog kanske en kvart. Tycker det var rätt lätt att se skillnad på de olika sidorna. Den här videon visar proceduren.

Tack, håller med. Såg väl inte alltför blodigt att montera unmounted! 

Jag hade en hel uppsättning 36 mm filter i min SBIG-8300 filterhjul men de fick följa med när jag sålde min SBIG. Jag tror att det var en av anledningarna till att jag lyckades sälja den så snabbt. Jag öppnade filterhjulet för att kolla att alla filterna såg hela och rena ut. Att installera/byta filter såg inte ut att vara några märkvärdigheter. Jag sålde SBIG för att finansiera köpet av en bra OSC, ASI2600MC Pro. Den är jag riktigt nöjd med. De filter jag använder till den är Optolong L-eXtreme som är 2-band, 7nm bandpass, HA och OIII i ett och samma filter. Det monterar jag i en filterhållare i form av en "låda" som jag skjuter in mellan kameran och teleskopet eller DSLR-kamerans objektiv. Det fungerar jättebra eftersom det inte blir så många filterbyten för varje objekt (bara med eller utan filter).

Bra länk du bifogade David. 

Sedan har jag naturligtvis synpunkter på valet mellan DSLR och astro-kamera och mellan mono och OSC när man väl valt linje i den från. De synpunkterna sparar jag dock till en separat tråd ;)

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor