NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Hej
Tror att jag blir först ut i denna tråd med mitt bygge.
Jag tänker mig lite som inspiration för andra byggare här på forumet. Om det är ngt som ni vill fråga om eller har synpunkter på så tycker jag det skulle vara roligt att diskutera dem här.
Först lite info om själva bygget.
I grund och botten är mitt mål en 8.75"f6 newton. Då jag började bygget, det var för 10 år sedan, hade jag tänkt mig ett bra nybörjarteleskop som var motordrivet och som skulle så på ett ställe. På ngt sätt kom bygget av sig då jag började på universitetet och endast sporadiska tillbyggnader skedde under lång tid. Dock blev jag civilingenjör och började förstå en hel massa. Jag fick dessutom bättre färdigheter i verkstaden och med detta så började jag ge mig på att datorisera styrningen och sedan även att öka kvaliteten på de mekaniska detaljerna.
Det ena lades till det andra och nu har jag 7 motorer och 3 fläktar och temperatursensorer och IR fjärrkontroll mm.
Som kontroll system hade jag tänkt mig att köra en dator med Mel Bartels program. Detta ger PWM;ad stegmotordrift för två motorer på paralellporten. Man kan ha upp till 40 microsteg som vart och ett går att individuellt sätta PWM kvoten för finkalibrering. För detta har även Mel en förslagen elektronik på hans hemsida. Den är basic och driftsäker men jag har lagt till ett extra drivsteg för att styra ström och spänning så att jag kan köra med högre varvtal på stegmotorerna utan att tappa styrka.
Vidare så erbjuder Mels program motoriserat fokus och en fältrotation kompensering. Detta tyckte jag lät bra och beslöt mig för att lägga till två motorer för detta. Då utgångarna för dessa motorer är av step/dir typ har jag byggt två egna drivningar för dessa stegmotorer.
När jag höll på att omdesigna min primärspegelcell fick jag iden om att göra även den motordriven då det kan vara praktiskt att kunna titta i ockularet och operera spegeln samtidigt. Jag byggde då in ett servo med tillhörande decoder till varje ställskruv på spegelcellen. Efter att jag började bygga detta kom jag efter hand på en rad fördelar med ett sådant system. Den kan tex göras så att spegeln rör sig syncroniserat och behåller en stjärna i centrum vid collimering. Vidare kan spegeln även användas till finjustering av fokus eller kompensering för temperatur skillnader eller avböjning i tuben beroende på altitudvinkel eller varför inte korta följningar av stjärnor.
Själva styrandet kommer att utföras med en IR fjärr som jag håller på att rita på just nu. När teleskopet inte är anlutet till en dator kommer man kunna styra motorerna med en microprocessor som mest snurrar på motorerna och lite val med fläktar och spegelcellen och så, men när man kopplar in datorn känner systemet av detta och ställer om sig till datorstyrning. Fjärrens signaler slussas då in till datorn istället och agerar som fjärr via styrprogramet. Kan bli ganksa bra om jag får till det.
Vad jag lägger mina krafter på just nu är att färdigställa fokuseraren. Det är inte lätt eftersom jag har kommit till gränsen av vad mina maskiner kan klara av att producera i form av noggrannhet. Äldre maskiner är inte helt raka osv så man får små avvikelser. Försöker luska ut hur jag ska komma runt detta. Men så snart fokuseraren är klar så kan man i alla fall börja använda telelskopet.

Om jag skulle summera mitt bygge så har jag nog hållt på lite för länge med det. Hade en utgångspunkt från början och ganska vagt definierade krav för vad jag ville ha ut i slutändan. Eftersom jag hela tiden har höjd ribban så har även konstruktionen ändrat sig och många design beslut tidigt i bygget har gjort att jag fått kompromissa i slutändan. Nu känns det lite som jag har en hög med kompromisser byggda på varann. Därför har jag redan nästa teleskop i huvet och det kommer definitivt att bli mer genomtänkt.

Måste ju oxå passa på att länka till min hemsida där det finns bilder och mer prat och tankar kring byggandets gång:
www.per.artektron.se

Hoppas att jag kan bidra med lite inspiration för andra byggare. Och om det är någon som har idéer men saknar maskiner eller möjligheter att bygga dem så skulle jag gärna hjälpa till.

MVH

Per

Visningar: 256

Inlägg i den här diskussionen

Ledsen Men www.per.artektron.se Kann ej nås 404 osv

He j   Jag liksom du Hem meckarre nu mer til gång till svarv, Fräs mm.. Men går bara på ändå ..

Starta de min 10" f 6 newton 1981 änu ej klar LoL .. 4 monteringar senare är ok nöjd se bilden.. 
Styrning nu mer 3 Ardurionos  tidigare Frekvens kontoroll av synkron motorer för RA + planet växel för snabb förflytning i Ra

Om du Vill bolla ide-er så hör av dig..   

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor