NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Jag tycker att de flesta kartor blir opraktiska i fält. Texten är ofta väl liten för gamla ögon i svagt rött ljus. Ofta skriver jag ut från StarryNight för en speciell tidpunkt och vissa objekt. Gärna med mina instruments FOV inlagda som cirklar kring objekten.
MEN!
Så var det att kunna läsa också. För Messier objekt har jag skrivit ut ett antal sidor, ringat in objekten och skrivit vilka de är. Sedan har jag plastat A4-sidor med en billig lamineringsmaskin från Biltema (samma som jag använde för skyltarna på NSP 08). Kraftiga flikar som tumgrepp gör att det går att bläddra med hanskar på.

/Ulf

Visningar: 374

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Kartimpregnering är också ett tips om man inte kan ta loss bladen och plasta in dem. Brukar göra det på de delar som används mycket, ger en vaxaktig yta.
För Messierobjekt använder jag utskrivna blad från IFAS Messier Handbook, en pdf-lunta som jag har laddat ned från www.irishastronomy.org. Den innehåller observationsblanketter med en enkel och lättläst karta för varje objekt, plats för kommentarer samt plats för en skiss av hur objektet ser ut i teleskopet. Deras IFAS Binocular Handbook har en liknande uppläggning, men är mer tänkt för den som använder en fältkikare. Sidorna är lätta att skriva ut i A4, och de är lättlästa även i rödljus. Om man vill skydda sidorna mot väta kan man lägga dem i en plastmapp, eller spreja dem med kartsprej.

Översiktskartorna i Herald-Bobroffs Astroatlas är visserligen detaljerade, men rätt OK för läsning i rödljus. Atlasen är förstås en stor och tung lunta, men eftersom den är tryckt på en pappersliknande plast (inte plastat papper) tål den både fukt och oöm behandling. www.heraldbobroff.com

När jag kör med Sphinxmonteringen är displejen på styrenheten mycket praktisk som stjärnkarta, och handenheten kan man också köra utan monteringen inkopplad. Fast den är förstås ruggigt dyr enbart som karta betraktad....

/Per
Jättebra tips Per. Jag är ju lite bok- och kartnörd (både på marken i luften och i rymden) så jag tankade ner både Messier- och Novice-versionerna. Bino-versionen hade jag redan sedan tidigare. Herald-Bobroffs var "out of stock" men jag får väl hålla ett öga på den också.

/Ulf
Smaken kan förstås variera, men HB's atlas passar mig bra. Här är en recension av den:
http://www.astroleague.org/al/bookserv/obsgd/rev98081.html

Ulf, vilken nedladdningsadress använde du hos IFAS? Den gamla adress som jag hade bokmärkt för några år sen är föråldrad.

Jag kommer nog att använda HB mer i framtiden, eftersom jag tänker göra mig av med både MN-teleskopet och Sphinxmonteringen (med sin elektroniska stjärnkarta) och skaffa en dubbelkikare/dubbelrefraktor istället. Det är så himla skönt att kunna smälla upp utrustningen på 2 minuter utan att behöva göra polställning och andra inställningar, vilket passar en i grunden bekvämt lagd person som jag. Altazmontering har jag redan, så egentligen är det bara dubbelkikaren som jag behöver skaffa.
Per, jag laddade ner från http://www.irishastronomy.org/ som du angav och sedan vidare till http://www.irishastronomy.org/cms/component/docman/cat_view/8-obser... där alla tre handböckerna fanns.

Jag har samma tanke fast till hälften. Jag har två GOTO-monteringar idag och en helt manuell som jag kan sätta refraktorerna på. Om jag får sälja min N11 så ska jag köpa en helt manuell, stor, Dobson i stället - så jag lär mig nå´t ;-)

/Ulf
Ulf,
Tack för direktlänken till IFAS handböcker!

En stor dobson, menar du nå't i stil med den här?
http://www.dietermartini.de/dobson760.htm

/Per
Tack för tipset. Awesome - som dom säger i TV. Sten-Arne har en 18" som skulle duga åt mig.
/Ulf
Ulf,

Till och från har jag funderat på att beställa en "rese-dobson" av Dieter Martini. För ett par år sen köpte jag ett par rotationstubringar av honom, och jag är helnöjd med dem. Se bilden.

På tal om kartor: känner du till Cloudy Nights minimaps? "A complement for your favourite deep-sky atlas: 5800 1-degree mini‑maps up to 12.5 magnitude". Det är José Ramon, en spansk amatörastronom, som har gjort de 5800 (!) småkartorna över diverse djuprymdsobjekt.
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1237
JRs egen hemsida är http://www.uv.es/jrtorres/index.html

Mycket nöje!

/Per
Bilagor:
Det måste ha varit ett omfattande arbete han har lagt ner på dessa kartor. Lite svåra att läsa kanske och jag tror inte att jag skriver ut dem ;-) kanske någon sida för ett särskilt ändamål.

Ja det finns ju Dobar som är speciellt gjorda för att vara lätta att transportera och det vore ju kanske ett alternativ. Vilka storlekar tillverkar han?

/Ulf
Dieter Martini visar tre resedobbar på sin hemsida: 25 cm,(10 kg), 31 cm (11 kg) och 41 cm (25 kg). Det är byggsatser, så man får plocka ihop. putsa och lacka dem själv. Hur man än vänder ch vrider på det blir det ju i alla fall några kilon att släpa omkring med, samt jobb med att plocka ihop och isär med stelfrusna fingrar...

/Per
Apropå den förträffliga Herald-Bobroff Astroatlas... Förlaget Lymax tänker trycka en ny upplaga, men just nu letar de efter någon som kan hålla i projektet. Se den här tråden på Cloudy Nights:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/28...

/Per S

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här kommer du direkt till vår samarbetspartner

AstroSweden

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor