NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
Startade den här diskussionen. Senaste svar av Gabriel Wiklund 1 Mar. 9 Svar 0 Gillar
Tänkte prova köra 0.5 - 0.2 bilder per sekund med bildstapling i realtid via SharpCap. Har blivit starkt inspirerad av konceptet att se hur ljus samlas in och bildsignalen förstärks eftersom med…Fortsätt
Gabriel Wiklund har inte fått några presenter ännu
Hej Gabriel
Roligt att du tecknar. Inte så många som gör det. Ja, hur gör jag? Vet inte om jag ska kalla det för teckningar. Har inget bra namn. Slutresultatet är ju inte någon teckning egentligen och det finns inget fint original. Hur som helst.
Under stjärnorna blir det oftast en väldigt grov teckning mest med intressanta detaljer markerade. Svårt med gråskalorna ute i fält. Sedan får man skissa upp det hemma med sina gråskalor så noggrant som möjligt på ett papper med blyerts, sudda och smeta ut, allt som man kan göra. Ibland använder jag en utskrift av en stjärnkarta som jag tecknar på. Stjärnorna kan vara bra att ha, men jag tar bara med stjärnor som kan kunde se. Sedan skannar jag in teckningen och tar in den i Photoshop, där jag fixar till artefakter om det behövs. Jag behåller dock teckningsstrukturen så långt som möjligt. Vill absolut inte ta bort den med utjämning. Blir inte bra då. Kloningsverktyget är användbart. Stjärnorna tar jag ut och lägger i ett eget lager för sig. Man får fylla ut tomrummet efter stjärnorna.
När jag är nöjd inverterar jag nebulosa och stjärnor i nya lager. (sparar alltid den positiva bilden). Ett mörkgrått lager (se nedan) lägger jag mellan nebulosan och stjärnorna. Med genomskinlighet kan jag då reglera ljusheten hos nebulositeten (vill inte förändra teckningen i fall jag skulle vilja ändra mig). Med det mörka lagret kan jag lägga tekningen på den lämplig ljushetsnivå. Strukturen ska ju bara vara svag. Men samtidigt förlorar jag i kontrast. Mitten av M101 är ju det ljusaste partiet. Den vill jag förstärka. Det kan jag göra i ett extra lager över galaxen. I nytt lager över allt gör jag en rund cirkel som fylls med vitt. Den görs extremt diffus men så att den behåller en ljus mitt. Styrkan på den kan sedan regleras med genomskinlighet. Storleken på halon får jag anpassa till galaxen förstås. Halon ska vara så genomskinlig att det bara ger ett svagt skimmer. Detta svaga skimmer finns där men är svårt att återge i en teckning. Jag använde två halolager för M101, en för galaxen som sådan och en för den ljusaste kärnan.
Kombinationen med ett jämnt ljust skimmer över en tecknad struktur skapar en fin illusion som jag vill uppnå. Man får reglera mycket fram och tillbaka i lagrens genomskinlighet för att till slut hitta den nivå man vill ha. Viktigt är att himmelsbakgrunden inte är helt svart, detta för att man ska se de svaga nyanserna bra. Det uppstår en "bländningseffekt" när man tittar mot en helt svart bakgrund. Det är inte heller så som det ser ut i ett teleskop när man är mörkeranpassad. Hur ljus den ska vara är dock en smaksak.
Så gjorde jag, mycket pyssel...
mvh Anders
Välkommen till NSAA Gabriel. Kul med fler Västernorrlänningar :) Kommer någon av er till träffen?
Upplagd den 1 April 2024 klockan 12.11 0 kommentarer 0 Gillar
https://youtu.be/ZPP1XmBg9zs?si=8DqhLNUDnAkuOeq3
Youtube kanalen Sky Story beskriver i detalj hur vi kan styra vädret, helt fantastiskt!
Upplagd den 10 Juli 2023 klockan 16.30 2 kommentarer 0 Gillar
I slutet på november beslutade jag att lägga allt krut på astrofoto. Grunden till fotandet blev ett Sky-Watcher 200-PDS (HEQ5).
Säsongen blev bättre än jag någonsin kunnat hoppas på med 36 bilder uppladdade på Astrobin!
Mitt galleri: https://www.astrobin.com/users/Gabrielwiklund/
Här har ni en av mina favoriter: (NGC 2336 från 20 Mars 2023)
45x300s (4 timmar och 45 minuter)
200-PDS (HEQ5…
FortsättUpplagd den 29 Augusti 2022 klockan 9.10 0 kommentarer 0 Gillar
Här kommer resultatet från nattens aktiviteter!
Var 3:e sekund växlar klippet mellan 6 min stack av 2-sekunders exponeringar och 12 min stack av 2-sekunders exponeringar.
Seeingen va inge vidare men det gjorde inget, hade kul och är nöjd med resultatet!
Upplagd den 26 Augusti 2022 klockan 16.30 9 kommentarer 1 Gillar
Här kommer 2 korta filmklipp från nattens livestack av M57 & M13. Fantastiskt roligt att se hur objekten förbättras eftersom i realtid!
I slutet på filmklippen ser ni skillnaden mot det bästa min smartphone kan åstadkomma (med max ISO och 1/2 sekunds exponering). Resultatet i Sharpcap med Astrokameran är från drygt 3 minuters intigrering av 2-sekunders exponeringar.
Nu finns det ingen återvändo känns det som...
Ber om ursäkt för Sharpcap texten i…
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.
© 2024 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom