NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
NSAA - North Sweden Amateur Astronomers
Som bekant är själva teleskoptuben ofta billigare än mängden av tillbehör som man behöver eller anser sig behöva. Ibland kan man dock komma undan ganska billigt utan att tvingas pruta på kvaliteten. Här är tre exempel. Bilder på respektive pryl finns som bilagor nedan.
1) Lantmätarstativ.
Det ligger i sakens natur att lantmätarstativ (egentligen heter de mätstativ) är stabila och tål oöm behandling. Alltså borde de fungera eminent bra till teleskop. Efter lite letande och ett samtal till kommunens miljö- och byggkontor hittade jag ett kraftigt stativ från Nedo Dornstetten, ett tyskt företag som tillverkar lantmätarutrustning. En svensk representant, Geofix, hade de också. Stativet kostade betydligt mindre än vad ett motsvarande "riktigt" teleskopstativ skulle ha kostat. För en struntsumma försåg leverantören också stativet med en extralåsning för varje ben utöver det snabblås som det redan var försett med. Det enda som stativet behövde kompletteras med var en ny fästskruv till monteringen, några brickor samt en aluminiumplatta som underlag för monteringen, allt till en extrakostnad av knappt en hundralapp.
Stativet visade sig vara mycket stabilt och vibrationsdämpande, till och med stabilare än det förträffliga stålrörsstativ som följde med min dåvarande EQ6-montering.
Totalkostnad: c:a 2100 kronor.
Leverantörslänk: Geofix, www.geofix.se
2) Skyddsöverdrag
En astrobekant tipsade mig om att Jula:s skyddsöverdrag till murade utegrillar passade bra även till teleskop. Sagt och gjort, ett överdrag inköptes omgående. Det är 2,3 m högt och omkring en meter brett, så det passar med marginal över den drygt meterlånga teleskoptuben samt monteringen och stativet.
Kostnad: knappt 200 kronor
Leverantörslänk: Jula, http://www.jula.se/skyddsoverdrag-799036
3) Rotationstubringar
Som bekant gäller Murphys lag för observation med en newtontub fäst på en ekvatoriell montering: okularet hamnar alltid i ett läge som tvingar observatören till obekväma akrobatiska övningar för att kunna kika i okularet.
Lösningen är att skaffa rotationstubringar. Jag hittade två tillverkare, Parallax i USA och Antares i Canada. Priserna var dock rena skräcken, 450 USD respektive 300 USD för ett par 20 cm-ringar; till det skulle det tillkomma frakt, tull och så moms på alltsammans. Nej tack!
Skam den som ger sig! Det visade sig att en tysk firma, Astro Optik Martini, kunde tillverka måttbeställda rotationstubringar i plywood. Sagt och gjort, jag tog mått och kontaktade Dieter Martini. Några veckor senare kom ringarna, och sen var det bara att skruva ihop och lacka dem.
Totalkostnad: omkring 1000 kronor.
Leverantörslänk: Astro Optik Martini, http://www.dietermartini.de/eq6.html
Bilder på respektive pryl finns som bilagor nedan.
Tack för uppmärksamheten!
/Per
Taggar:
Måste testa 5) Hartmanfokuseringen! Kanonidéer!!:-)
Hej Per!
Bra tips för amatörer med pensionärsbörs.
Gör det själv, är ju en stor del av amatörastronomin.
mvh
/nisse
Lantmätarstativ har jag själv grunnat på också använda till mitt 15cm Newton Portaskop. Kom över en militärversion av lantmätarskopstativ tror jag det är, eller nåt hemligt vapen kanske? -som jag inte visste varför jag köpte på nåt överskottslager nån gång för nästan inget. Den är 3-bent trästativ med mässingbas 1" 1/16 fäste, grön (givetvis). Sen det unika att axeln verkar gå att tilta motsv. vår latitud. -Tacksam för alla ev. tips är jag, bra forum den här för alla oss oppfinnarjockar, så på med tänkarmössan! :-)
Välkommen till
NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer
Registrera dig
eller Logga In
© 2024 Created by Ulf Jonsson. Drivs med tekniken bakom