NSAA - Norra Sveriges AmatörAstronomer

NSAA - North Sweden Amateur Astronomers

Som bekant är själva teleskoptuben ofta billigare än mängden av tillbehör som man behöver eller anser sig behöva. Ibland kan man dock komma undan ganska billigt utan att tvingas pruta på kvaliteten. Här är tre exempel. Bilder på respektive pryl finns som bilagor nedan.

1) Lantmätarstativ.

Det ligger i sakens natur att lantmätarstativ (egentligen heter de mätstativ) är stabila och tål oöm behandling. Alltså borde de fungera eminent bra till teleskop. Efter lite letande och ett samtal till kommunens miljö- och byggkontor hittade jag ett kraftigt stativ från Nedo Dornstetten, ett tyskt företag som tillverkar lantmätarutrustning. En svensk representant, Geofix, hade de också. Stativet kostade betydligt mindre än vad ett motsvarande "riktigt" teleskopstativ skulle ha kostat. För en struntsumma försåg leverantören också stativet med en extralåsning för varje ben utöver det snabblås som det redan var försett med. Det enda som stativet behövde kompletteras med var en ny fästskruv till monteringen, några brickor samt en aluminiumplatta som underlag för monteringen, allt till en extrakostnad av knappt en hundralapp. 

Stativet visade sig vara mycket stabilt och vibrationsdämpande, till och med stabilare än det förträffliga stålrörsstativ som följde med min dåvarande EQ6-montering.


Totalkostnad: c:a 2100 kronor.

Leverantörslänk: Geofix, www.geofix.se

2) Skyddsöverdrag

En astrobekant tipsade mig om att Jula:s skyddsöverdrag till murade utegrillar passade bra även till teleskop. Sagt och gjort, ett överdrag inköptes omgående. Det är 2,3 m högt och omkring en meter brett, så det passar med marginal över den drygt meterlånga teleskoptuben samt monteringen och stativet.

Kostnad: knappt 200 kronor

Leverantörslänk: Jula, http://www.jula.se/skyddsoverdrag-799036

3) Rotationstubringar


Som bekant gäller Murphys lag för observation med en newtontub fäst på en ekvatoriell montering: okularet hamnar alltid i ett läge som tvingar observatören till obekväma akrobatiska övningar för att kunna kika i okularet.

Lösningen är att skaffa rotationstubringar. Jag hittade två tillverkare, Parallax i USA och Antares i Canada. Priserna var dock rena skräcken, 450 USD respektive 300 USD för ett par 20 cm-ringar; till det skulle det tillkomma frakt, tull och så moms på alltsammans. Nej tack!

Skam den som ger sig! Det visade sig att en tysk firma, Astro Optik Martini, kunde tillverka måttbeställda rotationstubringar i plywood. Sagt och gjort, jag tog mått och kontaktade Dieter Martini. Några veckor senare kom ringarna, och sen var det bara att skruva ihop och lacka dem.

Totalkostnad: omkring 1000 kronor.
 Leverantörslänk: Astro Optik Martini, http://www.dietermartini.de/eq6.html 

Bilder på respektive pryl finns som bilagor nedan.

Tack för uppmärksamheten!
/Per

Visningar: 940

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jättebra tips! Skyddsöverdraget lät särskilt intressant. Förvarar du teleskop och montering ute under detta överdrag? Det är ju praktiskt om man kan ha allt uppställt och klart ute.
Jag använder överdraget mest när jag är på stjränträffar eller har med mig utrustningen på stjärnträffar med mera. Här hemma drar jag en svart soppåse över monteringen, medan teleskopet är i ett kallförråd.

Att jag använder soppåsar beror på ohejdad vana. De är inte särskilt långtidshållbara, men å andra sidan verkar monteringen (Vixen Sphinx) inte vara det minsta känslig för väder och vind.
Fina tips Per!

Jag gillar det här med kluriga lösningar. Halva nöjet är ju att hitta en billig och enkel lösning på ett elementärt problem. Skyddshuven från grillen använder jag också men i mitt fall fungerade det bättre med varianen för gasolgrillar. Samma prislapp :=)

/Ulf
Nöden, i mitt fall förklädd till en tunn plånbok, är uppfinningarnas moder. Ofta kommer man billigt undan genom att välja prylar som är avsedda för andra ändamål är specialområden som amatörastronomi - det är nog fler som grillar än kikar på stjärnor...

 Måste testa 5) Hartmanfokuseringen! Kanonidéer!!:-)

FLER TIPS:

4) Fokuseringsrattsförlängare

Trots stabilt stativ och montering får man lätt darrningar i tuben just när man vrider på fokuseringsratten (åtminstone på fokuserare i överkomliga prisklasser). Man kan lindra den effekten genom att använda en flexibel överföring av vridningen från handen till fokuseringsratten. Så här kan man göra:

Ta en slangkoppling till en vanlig trädgårdsslang typ Gardena eller Hozelock. Fäst dem i ena änden av en stump av c:a 20 am trädgårdsslang. Trä sen den andra änden av slangen över axeln till fokuseraren - eventuellt måste man först skruva loss fokuseringsratten.

Om det fungerar är det bara att glädjas. Om det inte skulle fungera har man i alla fall inte gjort av med mer än 25-30 kronor. i onödan.


5) Hartmannmask för fokusering

En hartmannmask är helt enkelt en bländare som man sätter omedelbart framför teleskopets öppning, Masken är ett praktiskt hjälpmedel när man ska fokusera en systemkamera för astrofotografering.

Hartmannmasken utgörs av en skiva med två eller tre symmetriskt placerade hål mellan centrum och periferi. När teleskpet är ofokuserat ser man en dubbel- eller trippelbild i olkularet, och vid korrekt forkusering har bilderna sammansmält till en enda. När man väl har fokuserat tar man bort masken.

Allt man behöver är en skumplastskiva, som man kan köpa i till exempel sybehörsaffärer. Det går lika bra att köpa ett sittunderlag i skumplast i en sportaffär eller på en bensinmack. Sen skär man till en cirkulär skiva som täcker teleskopöppningen, och skär upp två eller tre lika stora, runda hål i skivan.

Materialkostnad: 20-30 kronor

6) Okularväska

Man kan köpa särskilda okularväskor, mer eller mindre snofsiga, från astrobutikerna. De är säkert bra, men ofta ganska dyra. Istället kan man komma betydligt billigare undan genom att köpa en billig kameraväska från en fotoaffär eller på en stormarknad. Ofta kan man hitta dem i fyndlådor, där udda och utgående prylar slumpas bort.

Själv hittade jag en liten systemkameraväska märkt "Minolta", det vill säga ett utgånget kameramärke. Väskan fick jag för en spottstyver, ja de var nog glada över att någon vill ge ett par tjugor för den. Väskan är verkligen kompakt, med måtten (nu gissar jag) LxBxH 25x15x15 cm. Och så har den både ett bärhandtag fastsytt i locket samt en bärrem.

Väskan är mjuk, men har en tunn och tillräckligt stötskyddande stoppning i tyget. I den får jag rum med en 2-tumsbarlow, två 2-tumsokular, ett stort 1,25-tums zoomokular, två små 1,25-tumsokular, en Rigel Quickfinder rödpunktssäkare, en putsduk för optik, ett par insexnycklar samt en liten rödljusficklampa. (jag har säkert glömt något). Jag låter okularen och Rigeln ligga i sina originalförpackningar, så att det ska bli ordning och reda i väskan. En liten röd lysdiodlampa (se nedan under Varningsljus) ger belysning så att man hittar det man behöver i väskan.

Kostnad: 50-100 kronor, om ens det

7) Varningsljus

Det är lätt att snubbla över stativ och teleskop i mörker, särkilt på stjärnträffar. Den risken kan man mionimera gen om att förse prylarna med små varningsljus med röda lysdioder. Det kan man hitta hos postorderfirmor och i allt-möjligt-butiker, och består oftast av en liten röd lysdiod, ett engångsbatteri samt en liten resårsnodd.

Lamporna fäster man vid till exempel motviktsstängen, eller på teleskoptuben, eller varför inte vid tillbehörs- eller okularväskan. Om man vill ta i ordentligt kan man köpa ett lysdiodförsett hundhalsband eller dito hundkoppel. Hundtillbehören kostar dock en slant, men man får betrakta det som en försäkringspremie. Om man dessutom har hund kfår man ju dubbel nytta av prylarna.

Kostnad: några tjugor per styck

8) Golfväska för teleskoptub och eller stativ.

En begagnad golfväska kan användas för att förvara en teleskoptub eller ett stativ. Själv har jag använt en slik väska för att förvara och transportera ett stativ med montering. Monteringen fick sitta kvar på stativet, och motvikterna och motviktsstången fick utan problem plats i de stora fickor som väskan hade. Överdragsskyddet för golfklubborna passade perfekt över monteringen. Den enda nackdelen var att väskan blev lite tung i toppen på grund av monteringen. Väskan var verkligen robust, och gav ett gott skydd åt utrustningen.

Pris: 50-200 kronor på en loppmarknad

Hej Per!

Bra tips för amatörer med pensionärsbörs.

Gör det själv, är ju en stor del av amatörastronomin.

mvh

/nisse

 

Lantmätarstativ har jag själv grunnat på också använda till mitt 15cm Newton Portaskop. Kom över en militärversion av lantmätarskopstativ tror jag det är, eller nåt hemligt vapen kanske? -som jag inte visste varför jag köpte på nåt överskottslager nån gång för nästan inget. Den är 3-bent trästativ med mässingbas 1" 1/16 fäste, grön (givetvis). Sen det unika att axeln verkar gå att tilta motsv. vår latitud. -Tacksam för alla ev. tips är jag, bra forum den här för alla oss oppfinnarjockar, så på med tänkarmössan! :-)

RSS

Om

Ulf Jonsson skapade det här Ning-nätverket.

Samarbetspartner

Här finns länkar till samarbetspartners jag kan rekommendera.

AstroTec - Mats Yderstig

Nienna - Patrick Woitala

Norrskensfoto i Abisko

Här nedan finns en länk till äventyr och kurser i norrskens- och astrofoto.

Lapplandmedia - Peter Rosén

© 2024   Created by Ulf Jonsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor